Przepis na klasyczne chili con carne, czyli duszona mielona wołowina z czerwoną fasolą oraz papryką. To delikatnie pikantne danie odpowiednio rozgrzeje Was w chłodniejsze dni.
Chili con carne przepis
Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a cebulę posiekaj drobno.
Na zimną patelnię wrzuć boczek i ustaw średnią moc palnika. Następnie dolej łyżkę oliwy i wysmaż na miękkie skwarki.
Gdy boczek wytopi trochę tłuszczu dodaj cebulę i całość smaż 3 minuty.
Następnie przełóż na talerz, ale pozostaw tłuszcz na patelni. Ponownie rozgrzej patelnię, ale tym razem bardzo mocno i wrzuć mięso mielone. Smaż 5 minut.
Po tym czasie dodaj z powrotem boczek z cebulą i posiekany drobno czosnek. Dopraw oregano, kminem rzymskim, chili w proszku, solą oraz pieprzem.
Smaż na mniejszym ogniu ok. 30 sekund, po czym zalej puszką pomidorów. Doprawiamy cukrem dla zrównoważenia smaków i sosem sojowym.
Dusimy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie podlewaj mięso wodą lub bulionem.
Po 2 godzinach wrzuć pokrojoną na 2 cm segmenty paprykę. Duś ok. 25 min, aż będzie miękka.
Na sam koniec czas na całą puszkę czerwonej papryki wraz z zalewą. Duś całość jeszcze 7 minut. Jeśli będzie za rzadkie oprósz nieco mąką pszenną.
Podawaj z domową tortillą.
Dla dekoracji i smaku możesz posypać danie natką pietruszki.
Człowiecze rozbawiłeś mnie do łez!!! Carne= WOŁOWINA ! Kumin w potrawie TexMex ? Gdybyś na meksykańskim statku zaserwował chilli con carne z wieprzowym boczkiem i kuminem wylądował byś za burtą „kapitanie”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Człowiecze rozbawiłeś mnie do łez!!! Carne= WOŁOWINA ! Kumin w potrawie TexMex ? Gdybyś na meksykańskim statku zaserwował chilli con carne z wieprzowym boczkiem i kuminem wylądował byś za burtą „kapitanie”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!