Sałatka na grilla


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • główka sałaty lodowej
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 200 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 duże pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • 1 bagietka masło
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

W sezonie Grillowym polecamy naszą sałatkę, która będzie doskonałym dodatkiem do mięs. Jej łatwość przygotowania umożliwia wykonanie jej w plenerze przy rozpalonym sprzęcie grillowym.

Sałatka na grilla przepis

  1. Z sałaty zdejmij 4 pierwsze liście. Pozostałe liście rozdrobnij palcami do miski.
  2. Ogórki, pomidor, żółty ser oraz rzodkiewki pokrój w kostkę.
  3. Szczypiorek posiekaj drobno.
  4. Pieczarki pokrój w pół centymetrowe paski, a następnie połoz je na ruszcie grilla.
  5. Na łyżeczce nabierz odrobinę masła, przyłóż je do ciepłego węgla, aby się roztopiło. Następnie polewaf nim pieczarki z obydwu stron. Na koniec lekko je posól
  6. W miseczce zmieszaj sok z cytryny, oliwę, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Następnie wszystkie składniki sałatki polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
  8. Na sam koniec zgrilluj pokrojoną w ukośne kawałki bagietkę.
  9. Po ugrillowaniu natrzyj jedną stronę ponacinanym ząbkiem czosnku.