Wspaniałe danie kuchni węgierskiej, czyli bogracz. Przepis na gulasz wołowy w mocno paprykowym sosie, idealny na zimowe wieczory.
Bogracz przepis
Mięso dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj w drobne piórka.
Czosnek posiekaj w cienkie plasterki.
Żółtą paprykę umyj i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój ją w kostkę.
Pietruszkę i marchew obierz przy pomocy obieraczki, a następnie przekrój wzdłuż i na półksiężyce.
Pomidora sparz, obierz ze skórki i usuń szypułkę. Następnie pokój go byle jak.
Papryczkę chili przekrój wzdłuż i pozbądź się gniazda nasiennego, i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku na średniej mocy palnika roztop smalec i podsmaż cebulę. Gdy będzie złota zdejmij go z palnika i wrzuć słodką paprykę w proszku. Wymieszaj dokładnie i dodaj mięso.
Postaw garnek na palniku i duś 2 minuty nie dopuszczając aby papryka się przypaliła.
Dodaj ząbki czosnku, żółtą paprykę, pół talarki marchewki i pietruszki oraz pomidor.
Dodaj również paprykę chili i dopraw pieprzem z kminkiem.
Zalej całość 1 szklanką gorącej wody i pod przykryciem duś przez 1.5 godziny na małej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
Mięso powinno dusić się w małej ilości płynu.
Gdy mięso będzie miękkie, dodaj ziemniaki i duś jeszcze chwilę doprawiając całe danie solą.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO