Ciasto raffaello


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 480 ml mleka
  • 240 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 2 opakowania krakersów

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • mikser
  • blaszka do pieczenia
  • pergamin

Jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, czyli domowe raffaello. Delikatny krem kokosowy przekładany krakersami. Tego trzeba po prostu spróbować.

Ciasto raffaello przepis

  1. Do garnka wlej ¾ mleka, mleko kokosowe oraz wsyp cukry. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i gotuj.
  2. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj przesiane mąki i żółtka.
  3. Gdy płyn zacznie się podnosić (gotować) zalej go mieszanką mleczną i gotuj mieszając przez 3 minuty. Gotowy budyń przełóż na 2 talerze by wystygł pod przykryciem z folii spożywczej.
  4. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzyj mikserem. Następnie dodawaj do niej po łyżce budyniu cały czas mieszając (na niskich obrotach)
  5. Gdy powstanie gładki krem dodaj do niego wiórki kokosowe (bez 20 g) i całość mieszaj już łyżką.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. W blaszce rozłóż warstwę krakersów, a na nią 1/3 masy. Czynność powtórz jeszcze dwukrotnie.
  8. Wierzch posyp 20 g podprażonego na suchej patelni kokosa. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, gdy krakersy lekko zmiękną.