Rosół z kaczki
- 1,5 kg kaczka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren angielskich
- 10 ziaren pieprzu
- 3 łodygi świeżego lubczyku
- natka pietruszki
- sól
Porada szefa kuchni
Rosół z kaczki charakteryzuje się dość dużymi okami, jest bardzo tłusty. Dlatego polecam przestudzonego wsadzić do lodówki i na następny dzień zebrać ścięty na wierzchu tłuszcz.
Rosół z kaczki przepis
- Cebulę wraz z łupinami przetnij na pół i opal na płycie żeliwnej lub w piekarniku, aby uzyskała mocno przypalony kolor.
- Z kaczki wytnij od strony kupra część z tłuszczem, a następnie włóż ją do garnka i zalej 2,5 l zimnej wody. Włącz palnik na średnią moc ( woda powinna delikatnie bulgotać ).
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 cm
- Gdy w garnku woda będzie delikatnie bulgotać przy pomocy sitka zbierz szumowiny z wierzchu i dodaj pokrojone warzywa oraz opieczone cebule.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy bez soli i na małej mocy palnika gotuj 3 godziny pod przykryciem ( powinno lekko bulgotać .)
- Po tym czasie odcedź i doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem.