5 sposobów na domowe lody
Któż z nas nie kocha lodów. Waniliowe, truskawkowe, czekoladowe, itd. Gama smaków, kolorów i aromatów. Poznaj 5 sposobów na domowe lody, które zachwycą Ciebie oraz Twoich gości. Wprzódy musimy zastanowić się nad doborem odpowiednich narzędzi do pracy, dopiero potem nad recepturą i smakami. Sekretem doskonałych domowych lodów jest zniwelowanie efektu pojawiania się kryształków lodu w masie lodowej. Jednym ze sposobów na to jest zakup maszynki do lodów. Jaką wybrać, czym się kierować oraz czy w ogóle warto przeczytacie w poniższym wpisie.
1. Maszynka do lodów
Każdy z nas od dziecka marzył, aby mieć w domu lodziarnię. No dobra, może chociaż maszynkę do kręcenia lodów. Profesjonalne maszyny do robienia lodów kosztują kilkanaście tysięcy złotych, ale nie trzeba być milionerem, aby zrobić doskonałe domowe lody.
Dobrej jakości maszynki jesteście w stanie kupić już od 100 zł. Te za 60 zł z supermarketów mnie osobiście nie przekonują. Najważniejszym elementem jest miska, która będzie wkładana do zamrażalnika i chłodzona. I tu możecie napotkać na pierwszy problem, a mianowicie za mały zamrażalnik. Warto, zatem sprawdzić przed zakupem wymiary miski oraz waszego zamrażalnika.
Dodatkowo poczytajcie opinie o samym urządzeniu na licznych internetowych forach. Ważna, aby maszynka miała dużą moc i za szybko się nie przegrzewała. Gdy już trafi w wasze ręce wystarczy zrobić proste lody i rozkoszować się wybornym smakiem i aromatem.
2. Lody waniliowe
Każdy z was może przygotować domowe lody waniliowe. Są one świetną bazą do robienia innych smaków. Podstawą jest dobrej jakości śmietanka 30% oraz żółtka. Zaczynamy od wrzucenia do maszynki 4 żółtek oraz 200 g cukru pudru. Ucieramy całość przez chwilę i następnie wlewamy 500 ml śmietanki 30% oraz 400 ml mleka pełnotłustego. Do tego jeszcze 3 łyżki esencji waniliowej. Całość niech się uciera przez 20 minut. Potem wrzucamy miskę do zamrażalnika i mamy za 2 h pyszne lody waniliowe.
3. Sorbet
Nie ma nic lepszego na upalne dni niż cudownie ochładzający sorbet owocowy. Jest on o wiele lżejszy w smaku oraz w kaloriach od zwykłych lodów, jego przygotowanie łatwiejsze i co najważniejsze nie potrzebujecie maszynki do lodów.
Sorbety możecie przyrządzać z truskawek, malin, brzoskwiń, arbuzów – w zasadzie ze wszystkich owoców, jakie macie pod ręką. Osobiście uwielbiam sorbet arbuzowy. Wystarczy wydrążyć 0,5 kg miąższu arbuzowego bez pestek, wrzucić go do miksera wraz z 4 łyżkami cukru pudru, 2 łyżkami soku z cytryny i połową kieliszka szampana. Po zblendowaniu przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 30 minutach wystarczy widelcem przemieszać całą powierzchnię, aby nie powstawały zbyt duże kryształki lodu. I tak co kolejne 15 minut. Po 2 h macie pyszny domowy sorbet arbuzowy. Warto go spróbować.
4. Semifreddo
Jeden z tych deserów, obok którego nie przejdziecie obojętnie. Domowe lody bez maszynki. Aby zrobić oryginalne włoskie semifreddo należy na początku ubić na kąpieli wodnej 3 jajka wraz z 2 żółtkami i 1 szkl. cukru. Bijemy przez 5 minut, potem zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej i dalej ubijamy mikserem, aż masa wystygnie. Wtedy możemy dodać do niej ubitą na sztywno śmietankę 30% (wprzódy ugotowaną z 2 laskami wanilii – przeciętymi na pół i wydrążonymi, następnie studzimy śmietanę już bez lasek). Połączone masy wlewamy do formy i wkładamy do zamrażalnika na 5 h. Można zmieszać połowę z musem truskawkowym lub malinowym, tworząc w ten sposób dwukolorowe semifreddo.
5. Kupne lody
Najłatwiejszym sposobem na doskonałe domowe lody jest… kupienie ich w sklepie. Już słyszę te głosy oburzenia, ale spokojnie jest tu jeden myk. A mianowicie kupujecie doskonałej jakości lody waniliowe w delikatesach lub idziecie z zamykanym opakowaniem do lodziarni, aby nałożyli wam ok. 1 litra świetnych lodów. Przychodzicie do domu i robicie prawdziwe cuda. Część mieszacie z musli lub zmielonymi bakaliami. Inna część połączona z nutellą (polecam schłodzić nutellę w lodówce i potem za pomocą łyżeczki do arbuzów wydrążyć małe kulki, które potem mrozimy, i na końcu mieszamy z lodami).
Można również zmieszać nasze lody z zmiksowanymi malinami lub truskawkami, lub pokruszonymi czekoladami. Hitem jest polanie lodów palonym masłem o smaku orzechowym. Wystarczy rozpuścić masło na patelni, aż będzie lekko orzechowe w zapachu i kolorze. Potem troszkę studzimy i polewamy. Świetnym rozwiązaniem jest połączenie lodów waniliowych ze słonymi orzeszkami ziemnymi. Dla odważnych lody plus kawior i biała czekolada.
http://www.freeimages.com/photo/985571
http://gadzetech.pl/2011/07/04/najlepsze-lody-robimy-sami/
http://www.freeimages.com/photo/351811