Czymże jest kraj bez swojego popisowego dania. Włosi mają pizzę, a my Polacy schabowy. Jednak będąc skorym do przekomarzania, postanowiłem stworzyć arcydzieło na miarę naszych rodzimych możliwości. A zatem przedstawiam Państwu - pizzę polską.
Pizza polska przepis
W letnim mleku rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie połącz zaczyn z mąką, przyprawami i jajkiem. Dodaj roztopione masło i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem z czystej ściereczki.
Po tym czasie na wysmarowaną olejem blachę wyłóż ciasto do pizzy i lekko rozpłaszcz. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Włóż placek do piekarnika na 15 minut aż ciasto zrobi się złote.
Wyciągnij ciasto i posmaruj ketchupem do pizzy.
Na placku rozłóż startą mozzarellę i ulubione dodatki .
Co prawda ja jestem miłośniczką pizzy raczej na cienkim cieście, ale taka przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. Muszę ją kiedyś zrobić. Pozdrawiam Ania
Kapitan Cook
2011/05/31 09:31
Zachęcam, mopsikowi też powinno smakować
Kamil
2011/05/31 09:55
a z jakimi dodatkami jest Twoja pizza? interesuje mnie najbardziej to co wygląda jak talarki z ziemniaka
Kapitan Cook
2011/05/31 10:21
Te złote talarki to drobiowy mielony, który mi został z poprzedniego obiadu, posypałem go słodką i ostrą papryką
Superlama
2012/11/22 14:39
O, szukałem inspiracji na kolejne eksperymenty i chyba znalazłem:) Ten „zaczyn” powstający przez 30 minut – to po czymś się poznaje czy po prostu odstawić ciasto na pół godzinki i tyle?
Kapitan Cook
2012/11/22 20:18
Rozczyn na 30min pozostawiamy i tyle, powinny drożdże powiększyć swoją objętość, powinny bąblować
Superlama
2012/11/22 21:44
Dzięki! Z pewnością się pochwalę jak mi wyjdzie.
RaF
2013/02/28 12:03
To jakaś masakra a nie pizza !!! Ludzie nie nazywajmy czegoś co przypomina ciasto z dodatkami pizzą bo to profanacja.
Kapitan Cook
2013/02/28 14:07
to jest pizza na wysokim spodzie, coś jak reklamowana Giuseppe. Oryginalna włoska oraz pizza nowojorska są na bardzo cienkim spodzie, co kto lubi.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Co prawda ja jestem miłośniczką pizzy raczej na cienkim cieście, ale taka przywołuje masę wspomnień z dzieciństwa. Muszę ją kiedyś zrobić. Pozdrawiam Ania
Zachęcam, mopsikowi też powinno smakować
a z jakimi dodatkami jest Twoja pizza? interesuje mnie najbardziej to co wygląda jak talarki z ziemniaka
Te złote talarki to drobiowy mielony, który mi został z poprzedniego obiadu, posypałem go słodką i ostrą papryką
O, szukałem inspiracji na kolejne eksperymenty i chyba znalazłem:) Ten „zaczyn” powstający przez 30 minut – to po czymś się poznaje czy po prostu odstawić ciasto na pół godzinki i tyle?
Rozczyn na 30min pozostawiamy i tyle, powinny drożdże powiększyć swoją objętość, powinny bąblować
Dzięki! Z pewnością się pochwalę jak mi wyjdzie.
To jakaś masakra a nie pizza !!! Ludzie nie nazywajmy czegoś co przypomina ciasto z dodatkami pizzą bo to profanacja.
to jest pizza na wysokim spodzie, coś jak reklamowana Giuseppe. Oryginalna włoska oraz pizza nowojorska są na bardzo cienkim spodzie, co kto lubi.