Kapusta zasmażana


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 500 ml wody
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 średnie cebule
  • 1 pęczek koperku
  • kawałek słoniny
  • ocet spirytusowy 10%
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki mąki

TO CI SIĘ PRZYDA

  • szatkownica
  • obieraczka do warzyw

Przepis na młodą kapustę zasmażaną według wypróbowanego przepisu. Świetny dodatek do dań obiadowych.

Kapusta zasmażana przepis

  1. Umyj kapustę, obierz z 2 wierzchnich warstw, a następnie poszatkuj i wrzuć do garnka.
  2. Wlej 500 ml wody i duś na małej mocy palnika 1 godzinę.
  3. Umyj jabłko i obierz cebulę z łupin. Pokrój drobno, a następnie dodaj do kapusty i duś całość pod przykryciem 5 minut.
  4. Dopraw octem, solą pieprzem i cukrem.
  5. Słoninę pokrój drobno w kostkę
  6. Na rozgrzanej patelni podsmaż słoninę, dodaj mąkę i wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty, a następnie duś jeszcze przez 5 minut.
  7. Opłucz koperek i drobno posiekaj, a następnie dodaj do garnka i wymieszaj.