Pizza calzone
- 500 g mąki
- ½ kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 350 ml ciepłej wody
- oliwa z oliwek
- 500 g szpinaku w liściach – może być mrożony
- 100 g tartego sera Mozzarella
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- masło
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- ściereczka
- wałek do ciasta
- miska
Pizza calzone przepis
- Utrzyj w miseczce drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki.
- Wlej do miseczki kilka łyżek ciepłej wody i mieszaj, aż utworzy się jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 20 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, rozczyn z drożdży oraz trochę wody i mieszaj mikserem.
- Pod koniec mieszania dolej jeszcze 3 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiaj przez chwilę rękami.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny.
- Umyj liście szpinaku i osusz je.
- Czosnek obierz i pokrój drobno.
- Rozgrzej masło na patelni i dodaj czosnek oraz liście szpinaku. Dopraw solą i pieprzem, a następnie duś przez kilka minut, aby odparować całą wodę. Odstaw, aby ostygło
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem.
- Kiedy ciasto jest już gotowe, wyrabiaj przez chwilę rękoma, po czym podziel na kilka części.
- Każdą część rozwałkuj na okrągły placek i kilkakrotnie złóż i ponownie rozwałkuj, aby dostało się do niego jak najwięcej powietrza.
- Gotowe ciasto wałkuj na okrągłe placki. Do środka każdego z nich nałóż szpinak i ser. Złóż ciasto na pół i szczelnie zawiń rogi.
- Włóż do piekarnika na kilkanaście minut, aż wierzch się przyrumieni.