Pasztet z cukinii
- 1 kg cukini
- 220 g bułki tartej + odrobina do oprószenia formy
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g żółtego sera
- 3 średnie cebule
- 120 ml oleju (do pasztetu i smażenia)
- 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania keksówki
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito lub cedzak
- mikser
- folia aluminiowa
- keksówka
- tarka o grubych oczkach
- duża miska
Pasztet z cukinii przepis
- Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski. Dodaj sól, wymieszaj i odstaw aby cukinia puściła soki.
- Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie rozgrzej odrobinę oleju na patelni i delikatnie ją zeszklij. Pozostaw aby wystygła.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cukinie odciśnij z nadmiaru wody, i przełóż z powrotem do miski.
- Dodaj podsmażoną cebulę, bułkę tartą, ser żółty, żółtka jajek i pozostały olej.
- Dopraw solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do wyrobionej masy i delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
- Keksówkę wysmaruj masłem wewnątrz i oprósz bułką tartą.
- Masę przełóż do keksówki i wyrównaj. Całość włóż do piekarnika na 60 – 70 minut. Jeśli pasztet zacznie się za bardzo rumienić, przykryj go folią aluminiową.
- Gotowy pasztet z cukinii po wyjęciu z piekarnika odstaw, aby wystygł.
Smaczna propozycja. Takiej wersji cukinii nie jadłam :)
Powtórzę się, ale pasztet z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczny – musisz spróbować :) Cukinia to warzywo, które ma wiele zastosowań i wciąż mnie zaskakuje :).
No i to jest przepis dla mnie:) super – dzięki za pomysł:)
Polecam się na przyszłość :)