Tarta z kurkami
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 surowe jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g kurek (świeżych lub mrożonych)
- kilka plastrów szynki parmeńskiej lub suszonej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 400 g śmietany 18% (1 kubek)
- 2 surowe jajka
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma o śr. 30 cm
- malakser
- stolnica
- wałek do ciasta
- trzepaczka
Tarta z kurkami przepis
Sposób przygotowana ciasta:
- Mąkę, jajko, masło i sól umieść w malakserze i mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
- Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
- Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).
- Kurki (świeże) włóż do miski i zasyp sporą ilością soli (ok. 1 łyżeczka), a następnie zalej wrzątkiem. Zamieszaj delikatnie całość i odczekaj kilkanaście sekund, aż wszystkie zanieczyszczenia i piasek opadną na dno miski.
- Wyłów kurki za pomocą drobnego sita i pozostaw na chwilę do odsączenia. W przypadku mrożonych kurek, możesz pominąć ich oczyszczanie - zrobił to za Ciebie producent.
- Pokrój kurki w plasterki (ok. 1,5 cm), a cebulę w piórka.
- Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, następnie pokrój drobno natkę pietruszki.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu, kiedy delikatnie się zeszkli.
- Do cebuli dodaj pokrojone kurki i na końcu czosnek i pietruszkę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.
- W osobnym naczyniu połącz śmietanę z 2 surowymi, roztrzepanymi jajkami. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz i kilka plastrów porwanej szynki, a następnie zalej całość przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.
- Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 190°C (na termoobiegu) przez 20 minut.
- Po upieczeniu tartę posyp natką pietruszki.
Sposób przygotowania farszu:
Łączenie składników:
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Prezentuje się fantastycznie ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
A jak smakuje! Kurki śmiało można zastąpić innymi grzybami :)