Tarta z gruszkami i gorgonzolą
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 surowe żółtko jajka
- 1 płaska łyżeczka śmietany 18%
- szczypta soli
Farsz:
- 150 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietany 18%
- 3 surowe jajka
- 3 średniej wielkości dojrzałe gruszki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli i pieprzu
- gałka muszkatołowa
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do tarty o średnicy ok. 25 cm
- folia spożywcza
- obieraczka do warzyw
- stolnica
- wałek
- trzepaczka do jajek
Tarta z gruszkami i gorgonzolą przepis
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj. Dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli i wyrób gładkie ciasto.
- Z ciasta zrób kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki, na ok. 30 minut.
- Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż na plasterki.
- Ser gorgonzola pokrój w niewielką kostkę (1 cm x 1cm).
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki formy do tarty o średnicy ok. 25 cm. Nadmiar ciasta obetnij.
- Dno tarty nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmij z piekarnika (ale go nie wyłączaj).
- Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na podpieczonej tarcie układaj spiralnie plasterki gruszek. Zalej je masą śmietanowo-jajeczną.
- Tartę posyp pokrojoną w kostkę serem gorgonzolą, a następnie siekanymi orzechami włoskimi.
- Piecz tartę w piekarniku przez około 30 minut, aż masa zastygnie, a ciasto ładnie się zarumieni.
Pyszna klasyka :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Przedwczoraj mój chłopak zrobił kolację, ustawił poprzeczkę, a wczoraj ja miałam coś przygotować :) Postawiłam na ten przepis, pierwszy raz takie połączenie, ale smak GENIALNY :) Zapunktowałam chyba u niego ;-)
Zrobiłam tartę na kiermasz firmowy związany ze Szlachetną Paczką – ludzie sa zachwyceni :)
dzięki za przepis!