Tarta ze śliwkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 surowe jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa jajeczna:

  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 całe surowe jaja
  • 2 żółtka jaj
  • 1 kg śliwek węgierek
  • Płatki migdałów do dekoracji

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do tarty
  • sito
  • folia spożywcza
  • trzepaczka

Na zakończenie sezonu jesiennego polecamy Wam wspaniałą tartę z węgierkami, która zachwyci Was niesamowitą słodyczą tych jakże niedocenianych owoców.

Tarta ze śliwkami przepis

1. Mąkę wysyp na stolnicę i zrób na środku niewielkie zagłębienie. 2. Dosyp resztę suchych składników (proszek do pieczenia, cukier waniliowy) i wbij całe surowe jajko. 3. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. 4. Zawiń wyrobione ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 min do lodówki. 5. Przygotuj masę śmietanowo-jajeczną. Jajka (2 cale i 2 żółtka) roztrzep z cukrem na gładką masę i dodaj cynamon. 6. Do masy dodaj śmietankę i krótko ubijaj za pomocą trzepaczki, aż wszystkie składniki się połączą. 7. Po 30 minutach ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm., średnica rozwałkowanego placka powinna być o ok. 2 cm większa niż średnica formy do tarty. 8. Wyłóż formę przygotowanym ciastem. 9. Ciasto dociśnij delikatnie do formy i nakłuj widelcem. 10. Śliwki poprzecinaj na połówki i oczyść z pestek, a następnie rozłóż na surowym cieście (skórką do dołu) lekko je dociskając. 11. Surowe ciasto ze śliwkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. 12. Po 10 minutach, podpieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i całość zalej przygotowaną masą. 13. Tak wykonaną tarte włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 min. 13. Po wyjęciu z pieca posyp całość prażonymi migdałami.