1 lub 2 bakłażany ( jeżeli większe wystarczy 1 , wówczas każdej osobie podajemy połowę bakłażana )
400 g mięsa mielonego np. szynka lub łopatka wieprzowa
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek - opcjonalnie
natka pietruszki
tarty parmezan lub mozzarella
sól i pieprz
Faszerowane warzywa są potrawami z którymi każdy początkujący amator kuchni sobie poradzi. Tego typu potrawy mogą mieć najrozmaitsze odsłony z użyciem waszych ulubionych składników. Tym razem prezentujemy Państwu w roli głównej fioletowego bakłażana w dwóch wariantach który, w niektórych miejscach świata uznawany jest za afrodyzjak. Zatem zachęcamy do cieszenia się jego smakiem we dwoje.
Bakłażany faszerowane przepis
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 C
Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, a miąższ natnij w kratkę.
Rozłóż części na blasze i natrzyj delikatnie oliwą. Następnie włóż do piekarnika na około 30-40 min, aż miąższ będzie lekko podpieczony i miękki, tak aby dało się go wydrążyć.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a umyte i osuszone pieczarki (opcjonalnie) przekrój na pół a następnie w plastry o grubości 3 mm.
Po podanym czasie wyjmij bakłażana z piekarnika. Po ostygnięciu wydrąż z niego miąższ, który następnie posiekaj w kostkę o grubości 1 cm.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso mielone, cebulę oraz pieczarki (opcjonalnie) i wyciśnij czosnek.
Do zarumienionego farszu dodaj pokrojony miąższ z bakłażana.
Farsz duś na małym ogniu jeszcze przez ok 5 min doprawiając solą i pieprzem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowanym nadzieniem, wypełnij wydrążonego bakłażana, którego posypujemy z wierzchu tartym parmezanem lub mozarellą
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO