Szarlotka sypana
- 140 g mąki
- 140 g cukru
- 180 g kaszy manny + niewielka ilość do posypania tortownicy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 150 g masła albo margaryny + niewielka ilość do wysmarowania tortownicy
- cynamon
TO CI SIĘ PRZYDA
- tortownica o średnicy 23 cm
- sito
Porada szefa kuchni
Jeśli zastąpisz masło bez mleczną margaryną, szarlotkę będą mogli jeść także alergicy. Ciasto nie zawiera mleka ani jajek. Masło będzie się łatwiej ścierać na tarce jeśli schłodzimy je dodatkowo w zamrażalniku. Najlepsze jabłka do szarlotki to szara reneta, papierówka lub antonówka.
Szarlotka sypana przepis
- Jabłka umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni C.
- Składniki sypkie: cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj w misce. Mieszankę podziel na trzy części.
- Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem lub margaryną, a następnie posyp kaszą manną. Na dnie rozłóż równomiernie 1/3 sypkich składników.
- Następnie wyłóż 1/2 startych jabłek i wyrównaj. Całość posyp obficie cynamonem.
- Dodaj kolejną porcję składników sypkich, wyłóż pozostałą 1/2 startych jabłek i wyrównaj. Ponownie posyp cynamonem.
- Na koniec wysyp pozostałą część sypkich składników.
- Wierzch szarlotki przykryj równomiernie cienkimi plasterkami albo wiórkami masła (lub margaryny).
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut. Jeśli szarlotka zacznie się z wierzchu za bardzo przypiekać, przykryj ją folią aluminiową lub wyłącz grzałkę górną (piecz tylko na dolnej).