Filet z kaczki z sosem śliwkowym
- 2 filety z kaczki (piersi kacze) ze skórą
- szczypta soli i pieprzu
- oliwa z oliwek do smażenia
Sos:
- ok. 10 sztuk świeżych śliwek (różne odmiany)
- ok. 8 sztuk suszonych śliwek
- płaska łyżka masła
- przyprawy: anyż, kardamon i cynamon
TO CI SIĘ PRZYDA
- pinceta
- patelnia grillowa
Porada szefa kuchni
Piersi z kaczki nie smaż długo, żeby ich nie wysuszyć, wystarczy po kilka minut z każdej strony
Filet z kaczki z sosem śliwkowym przepis
- Umyj śliwki, a następnie usuń z nich pestki. Pokrój je w ćwiartki.
- Śliwki suszone pokrój na kawałki (1cm x 1cm).
- Świeże i suszone śliwki włóż do garnka i dodaj masło oraz odrobinę wody.
- Duś całość tak długo, aż uzyskasz konsystencję sosu.
- Pod koniec gotowania dodaj ulubione przyprawy i jeszcze chwilę duś, aby sos przeszedł wszystkimi aromatami.
- Filety dokładnie umyj w zimnej wodzie, a następnie delikatnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli na skórze są piórka - usuń je za pomocą pensety.
- Kacze piersi ponacinaj w kratę (od strony skóry) tak, aby nie uszkodzić mięsa. Filety dopraw niewielką ilością soli oraz pieprzu.
- Rozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oliwy rozsmarowanej za pomocą pędzelka.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż filety, smażenie rozpocznij od strony ze skórą. Smaż 8-10 minut, aż skórka nabierze złocistego koloru, następnie przełóż piersi na druga stronę.
- Po usmażeniu filetów z dwóch stron, przełóż je do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 15 minut.
- Czas pieczenia uzależniamy od tego jak wysmażone mięso lubimy, ale nie dłużej niż 20 minut, ponieważ przesuszymy mięso.
- Po upieczeniu, wyjmij mięso na deskę i daj mu chwilę , żeby odpoczęło. Następnie pokrój mięso w plastry i ułóż na talerzu. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym. Dodaj do dania ulubioną sałatę, pieczone ziemniaki czy inne warzywa lub ulubione dodatki.