Polędwiczka z malinami
- 1 cała polędwiczka wieprzowa
- roszponka lub inna sałata
- opakowanie malin na sos
- sól i pieprz
- mielony kminek
- oliwa
- cytryna i sos balsamiczny (opcjonalnie)
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia grillowa
- malakser lub ręczny mikser
Porada szefa kuchni
Tak delikatne mięso jak polędwiczki bardzo ważnym jest aby zesmażyć krótko ale intensywnie z każdej strony (ten proces nazywamy zamykaniem mięsa). Zamknięte pory z zewnątrz kawałka mięsa spowodują że podczas pieczenia wewnątrz będzie bardziej soczyste i kruche.
Polędwiczka z malinami przepis
- Maliny włóż do miski i ręcznym blenderem zmiksuj na masę.
- Możesz użyć kremu balsamicznego a także pieprzu jeśli lubisz ostrzejszy sos.
- Mięso umyj, oczyść z błon i wysusz kawałkiem ręcznika papierowego.
- Przytnij kawałek z dwóch zwężających się stron aby uzyskać jedną grubość mięsa.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190-200 stopni C.
- Na rozgrzaną oliwę na patelni połóż mięso i obsmaż z każdej strony. Niech mięso tylko się zarumieni .
- Następnie przełóż mięso w naczynie do zapiekania i włóż do piekarnika na ok, 10-15 min.
- Po upływie podanego czasu, wyłóż mięso na deskę i daj mu chwilę odpocząć.
- Następnie pokrój mięso na kawałki o grubości 2 -3 cm.
- Ułóż na talerzu z rozłożoną sałatą skropioną oliwą i cytryną oraz polej przygotowanym sosem z malin.