Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą
- 250 g boczku w kawałku
- 2 średnie cebule
- 250 ml śmietany
- 2 surowe jajka
- 1 kg ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- oliwa lub olej do smażenia
- masło do wysmarowania
- naczynia do zapiekania
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- tarka o grubych oczkach
- obieraczka
Porada szefa kuchni
Jeśli z poprzedniego dnia zostaną Ci ugotowane ziemniaki, możesz je wykorzystać do tej zapiekanki. Zamiast boczku możesz dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą przepis
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Powinny zrobić się nieco miękkie, ale też nie rozpadać.
- Cebulę posiekaj drobno, a boczek w kostkę o grubości 1cm.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni i przełóż do miski.
- Następnie boczek podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Przełóż do miski z cebulą i wymieszaj.
- Wystygnięte ziemniaki obierz i pokrój w talarki o grubości około 0,5 cm.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, następnie na dnie ułóż 1/3 ziemniaków.
- Na ziemniaki wyłóż 1/2 farszu z cebuli i boczku i koleje 1/3 ziemniaków - tę czynność powtórz jeszcze raz, powinna Ci się zrobić łącznie pięć warstw.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
- W małej misce wymieszaj śmietanę i jajka. Masą śmietanowo-jajeczną dopraw solą, pieprzem zwykłym i ziołowym, gałką muszkatołową oraz słodką papryką.
- Zapiekankę zalej masą śmietanowo-jajeczną, a wierzch posyp startym serem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż zapiekanka się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie.
Obiad w sam raz na jesień :)
http://www.codogara.pl/3478/risotto-z-kurczakiem-i-pieczarkami/ BIAŁY MERLOT HEHE DOBRE
Faktycznie! Wdarła się nam mała pomyłka, ale już ją poprawiliśmy.
Dziękujemy za czujność i uwagę :)