Gołąbki z dorszem
- kapusta na gołąbki (biała lub włoska)
- 50 g kaszy jaglanej
- 300 - 400 g świeżego dorsza (bez skóry)
- 200 ml śmietany 18 % lub mleczko kokosowe (wówczas mamy bardziej egzotyczna wersję) – małe opakowanie
- 2 -3 łyżki sosu rybnego
- sól i pieprz do smaku
- świeży koperek
TO CI SIĘ PRZYDA
- maszynka do mielenia mięsa
- naczynie do zapiekania
Porada szefa kuchni
Kasza jaglana może mieć gorzkawy posmak, jeżeli chcesz tego uniknąć, możesz użyć innej kaszy, np. jęczmiennej.
Gołąbki z dorszem przepis
- Rybę zmiel w maszynce do mielenia mięsa ( użyj tarczy ze średnimi oczkami ) ewentualnie bardzo drobno posiekaj nożem. Następnie powstałą masę przypraw solą i pieprzem
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Drobno posiekaj koperek.
- Obie masy ( rybę i kaszę ) połącz i dodaj posiekany koperek.
- Kapustę sparz w gorącej wodzie i oddziel liście.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Przygotowanym farszem nadziej liście kapusty i zawiń w gołąbki.
- Gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania i zalej śmietaną zmieszaną z sosem rybnym.
- Piecz przez około 30 minut.
- Podawaj dekorując świeżymi gałązkami koperku
Gołąbki z dorszem? Ale świetny pomysł! Już mi się znudziły te klasyczne, ale te na pewno zrobię!