Tarta z jarmużem


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 gr mąki
  • 150 gr masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie jarmużu
  • ½ opakowania fety
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 400 ml śmietany 18 %
  • 1 jajko

TO CI SIĘ PRZYDA

  • malakser
  • silikonowa stolnica
  • wałek
  • wok

Porada szefa kuchni

Zapamiętaj aby wyłożoną tartę w formie nakłuć widelcem lub rozłożyć folię aluminiową i dociążyć np. suchą fasolę, aby ciasto nie wyrosła za bardzo.

Jakie warzywo jest cennym źródłem karotenu? Nie, nie mowa tu o marchewce, a o niedocenionym jarmużu! Dziś przedstawimy Wam przepis na pyszną tartę z jarmużem i aromatycznym czosnkiem.

Tarta z jarmużem przepis

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze i mieszaj na dużych obrotach do momentu aż zrobi się z niego kula.
  2. Następnie tak przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę i jeszcze przez chwilę delikatnie zagniataj.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm i wyłóż nim blaszkę na tartę o średnicy ok 30 cm. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 min.
  4. Jarmuż umyj, zgrubiałe łodyżki odetnij, a resztę posiekaj (możesz kupić już pokrojony jarmuż).
  5. Rozgrzej piekarnik na 180 C.
  6. Włóż ciasto w formie do rozgrzanego piekarnika i podpiecz do lekko złotego koloru ( około 15 minut).
  7. W woku rozgrzej oliwę, umieść w nim jarmuż i duś przez chwilę.
  8. Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną fetę oraz dopraw solą i pieprzem.
  9. Po chwili duszenia farszu, odstaw go na bok.
  10. Zmieszaj śmietanę z jajkiem.
  11. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz , zalej śmietaną i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  12. Całość piecz w tej samej temperaturze przez około 20 minut.