Kurczak cytrynowy
- 10 podudzi z kurczaka lub kurczak pokrojony na kawałki (waga około 1, 2 kg)
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżki suszonego)
Marynata:
- 150 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Porada szefa kuchni
Podawaj z winem, z którego przyrządzona była marynata. Zamiast rozmarynu możesz użyć tymianku, co nada potrawie ciekawy aromat.
Kurczak cytrynowy przepis
- W małej misce wymieszaj składniki marynaty: białe wino, sok z cytryny, miód, oliwę. Dopraw solą i pieprzem.
- Kurczaka przełóż do miski, zalej marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
- Cytrynę pokrój na ósemki.
- Czosnek obierz i zmiażdż szerokim nożem.
- Świeży rozmaryn drobno posiekaj
- Do naczynia żaroodpornego przełóż zamarynowane kawałki kurczaka, cząstki cytryny, czosnek i posyp rozmarynem.
- Przykryj naczynie pokrywką albo folią aluminiową i piecz pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas odwracaj kurczaka i polewaj powstałym sosem.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st. C i piecz jeszcze 30-40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni.