Uwielbiasz aromat świeżego pieczywa w piekarniach? Tego fantastycznego zapachu pieczonego chleba możesz również uświadczyć we własnej kuchni – mamy dla Was prosty przepis na popularne kajzerki. Dzięki ciepłym, domowym bułeczkom Twój dom będzie pachniał jak prawdziwa piekarnia, a każda kanapka zamieni się w najlepszą w Twoim życiu.
Przepis na bułki – kajzerka przepis
Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki, wodę, masło i pokruszone drożdże.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu powtarzaj czynność jeszcze przez 5 minut.
Następnie zostawić by „odpoczęło” przez 10 minut, a po tym czasie ponownie wyrabiaj przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji plasteliny.
Przełóż do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podziel ciasto na 10 części. Z każdej uformuj kulkę, lekko spłaszcz, ułożyć na blasze i pozostaw pod przykryciem 45 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 225° C.
Jajko roztrzep z 1 łyżką mleka.
Przed pieczeniem natnij kajzerki, a dla przyrumienienia posmaruj jajkiem.
trochę nie rozumiem czy wszystkie składnik to znaczy łącznie z jajkiem czy jajko jest po to żeby tylko posmarować bułki?
Antonina
2012/12/04 21:31
Koniecznie spróbuję bo moje dzieci uwielbiają kajzerki, a mnie przeraża ilość polepszaczy dodawanych do tych, które sprzedaje choćby tesco. dam znać czy się udadzą. pozdrawiam!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
trochę nie rozumiem czy wszystkie składnik to znaczy łącznie z jajkiem czy jajko jest po to żeby tylko posmarować bułki?
Koniecznie spróbuję bo moje dzieci uwielbiają kajzerki, a mnie przeraża ilość polepszaczy dodawanych do tych, które sprzedaje choćby tesco. dam znać czy się udadzą. pozdrawiam!