Sakiewki z ciasta filo
- gotowe ciasto filo (zamrożone, do kupienia w sklepach Kuchnie Świata)
- 250 g boczniaków
- 250 g szpinaku baby świeżego lub mrożonego w liściach
- kilka plastrów szynki suszonej, szynki parmeńskiej lub boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
- pędzelek silikonowy
- foremki na muffinki lub tartinki
Porada szefa kuchni
Aby mrożony szpinak zachował swój smak i ładny, zielony kolor, ważnym jest aby przy rozmrażaniu na sitku zalać go zimną wodą. Następnie po rozmrożeniu nie powinno się go wyciskać tylko potrząsać sitem aby wyciekł nadmiar wody. Trzecim ważnym elementem jest krótki czas duszenia liści, ponieważ wtedy nie zmieni koloru w nieapetyczną zieleń.
Sakiewki z ciasta filo przepis
- Rozmroź ciasto filo.
- W rondlu, na małym ogniu rozpuść masło.
- Na blacie lub na silikonowej stolnicy rozłóż płat ciasta filo ( uważaj, ponieważ jest bardzo delikatny ) i posmaruj go dokładnie masłem.
- Na posmarowany płat połóż kolejny i również posmaruj masłem. Czynność powtarzaj aż uzyskasz 4 warstwy ciasta.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Przygotowane ciasto pokrój na kwadraty o boku 8 cm i wyłóż nimi foremki do zapiekania o średnicy 7 – 8 cm tworząc kształt muszelki – sakiewkę o pofalowanych rogach.
- Całość rozłóż na blasze i włóż do piekarnika, piekąc przez około 10 minut, aż ciasto będzie złote.
- Boczniaki pokrój w paski a cebulę i czosnek w posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią boczniaki, cebulę i czosnek. Dopraw solą z pieprzem i duś całość przez 3 – 5 min.
- Przełóż do naczynia.
- Szpinak opłucz ( mrożony odcedź ), posiekaj grubo i wrzuć na rozgrzaną oliwę lub masło.
- Chwilę poduś, dopraw solą z pieprzem i świeżo startą gałkę muszkatołową.
- Z foremek wyciągnij pieczone muszelki filo. Każdą wypełnij szpinakiem i grzybami, a następnie udekoruj szynką lub zgrillowanym boczkiem.