Gruszki z gorgonzolą
- 3 gruszki
- ser gorgonzola (Dolce lub Picante) w zależności od upodobań
- świeży tymianek
- 1 łyżka masła
- kilka sztuk goździków
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia grillowa
Porada szefa kuchni
Przed końcem grillowania zwiększ moc palnika, a gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wlej pod gruszkę 40 ml koniaku i od razu podpal. Ten proces zwany flambirowaniem, doda charakterystycznego smaku i aromatu alkoholu, ale również skarmelizuje naturalne cukry zawarte w owocu.
Gruszki z gorgonzolą przepis
- Gruszki umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.
- Na patelni grillowej rozgrzej masło.
- Rozłóż gruszki na rozgrzane masło i grilluj, aż będą miękkie (pilnuj ich cały czas, aby nie rozgotowały się zupełnie).
- Podczas grillowania gruszek na patelnie wrzuć goździki (nadadzą gruszkom ciekawy, korzenny posmak i zapach).
- Na ciepłe gruszki rozłóż pokrojoną w kostkę lub rozerwaną w palcach gorgonzolę.
- Udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj.