Śledź w pomidorach
- 300 g śledzi matias
- 2 małe cebule
- 80 g suszonych śliwek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 125 ml wody
- sól, pieprz i cukier do smaku
- oliwa lub olej do podsmażenia cebuli
Porada szefa kuchni
Jeśli lubisz ostre potrawy, do śledzi dodaj dużą szczyptę papryki chilli lub pokruszonej papryczki pepperoncini, która z pewnością zadowoli zwolenników pikantnych dań.
Śledź w pomidorach przepis
- Śledzie opłucz dokładnie i namocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie lub oleju zeszklij cebulę.
- Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (na 4 lub 6 części, w zależności od wielkości śliwek).
- Do podsmażonej cebuli dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dolej wodę i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pozostaw sos do wystudzenia.
- Śledzie pokrój na mniejsze ok. 2 cm kawałki.
- Do wystudzonego sosu dodaj śledzie, wymieszaj. Przełóż do zamykanego naczynia i wstaw do lodówki na 1 dzień, aby smaki się „przegryzły”.
Sylwester się zbliża a śledź będzie idealnym pomysłem na przystawkę imprezową. Fajnie to wygląda i nieco przypomina przepis na śledzika po mazursku :)
Ten przepis bardzo przypomina mi śledzia po mazursku – dobre danie również na sylwestra czy ogólnie na karnawał :) Świetny pomysł i z pewnością spróbuję, szczególnie z papryką chilli :)
Śledzik wygląda pysznie na noc pełną szaleństw idealny :) :D Koniecznie muszę spróbować :)
Ależ to są śledzie po Kaszubsku chyba, takie robiła moja babcia, poszukam przepisu i sprawdzę bo ja sama nigdy ich nie przyrządzałam a danie rewelacyjne :)