Placek z truskawkami
- 50 gr masła do wysmarowania formy
- 500 gr truskawek
- 1 jajko
Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 1 opakowanie sypkich drożdży (7 g)
- 150 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżka wody
- 240 ml lekko podgrzanego mleka
- 50 gr roztopionego masła
Kruszonka:
- 12 łyżek mąki
- 6 łyżek ciepłego masła
- 6 łyżek cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- forma do ciasta
- duża miska
- stolnica
- wałek
Placek z truskawkami przepis
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier oraz sól i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
- Gdy ciasto nie będzie się już kleiło do ręki przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez minimum 5 minut. im dłużej tym lepiej ponieważ nabierze więcej powietrza.
- Zagniecione ciasto przykryj w misce oprószonej mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20 minut.
- Truskawki dokładnie umyj i osusz. Usuń szypułki i poprzekrawaj na pół.
- Blachę dokładnie wysmaruj wewnątrz masłem.
- Do osobnej miski wsyp składniki na kruszonkę i ucieraj do połączenia się składników. Po uzyskaniu gładkiej, plastycznej masy uformuj z ciasta kulkę i włóż ją na kilka minut do zamrażalnika.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieć, rozwałkowuj i włóż do formy. Ciasto w formie ponownie przykryj i czekaj ok. 15 min, aż znowu trochę podrośnie.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na górę ciasto powkładaj kawałki truskawek.
- Wysmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzch
- Włóż ciasto do pieca na 35 minut. po wyjęciu odczekaj chwilę aby przestygło.
Uwielbiam drożdżowce, a najbardziej z jagodami, ale i z truskawkami chętnie spróbuje