Pierogi Wonton z krewetkami
- 1 opakowanie ciasta na pierożki Wonton
- 300 g surowych, średnich krewetek
- ¼ opakowania makaronu sojowego
- cebula dymka
- grzyby mun
- 1 łodyga selera naciowego
- sos sojowy
- olej sezamowy
- 1 imbir
- 3 ząbki czosnku
Porada szefa kuchni
Ciasto na pierożki Wonton jest dosyć cienkie i formowanie pierogów może okazać się trudne. Co zrobić? Na matę silikonową wyłóż kilka płatów ciasta, a w miseczce przygotuj wodę. Na każdy płat ciasta połóż łyżeczkę farszu, zmocz boki ciasta wodą i sklejaj w sakiewki.
Pierogi Wonton z krewetkami przepis
- Suszone grzyby mun namocz w zimnej wodzie do momentu, aż będą miekkie. Następnie pokrój je w paski.
- Makaron sojowy ugotuj według zaleceń na opakowaniu i pokrój go na niewielkie kawałki.
- Dymkę posiekaj w drobną kostkę.
- Seler naciowy posiekaj w wąskie plastry.
- Krewetki i świeży imbir pokrój na drobne kawałki.
- Wszystkie składniki wrzuć do większej miski, a następnie dopraw sosem sojowym, pieprzem i łyżeczką oleju sezamowego.
- Wyciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj.
- Na silikonowej macie rozłóż płaty ciasta, na każdy ułóż łyżeczkę farszu i sklej, mocząc brzegi płatów.
- Tak przygotowane pierożki możesz gotować na parze lub tradycyjnie w garnku z wrzącą wodą. Gotuj około 5 minut.
- Pierożki Wonton możesz podać w sposób tradycyjny np. z podsmażoną cebulką lub w egzotycznym wydaniu – z sałatką wakame (z wodorostów).
Kiedyś nie lubiłam krewetek ale ostatnio się do nich przekonałam. Sek w tym, że warto zapłacić trochę więcej i kupic te dobrej jakości bo są po prostu przepyszne. Trzeba pamiętac, że to nadzienie zadecyduje o ogólny smaku pierogów i o tym, czy będziemy zadowoleni z całego dania :)
Całkowicie się z Tobą zgodzę! Dodam jeszcze że gdy nie mamy dostępu do dobrych i świeżych produktów, alternatywą są mrożonki dobrych producentów. Pamiętajcie jednak że w mrożonkach nie powinno się wyczuwać dodatkowo bryłek lodu lub nadmiernego oszronienia. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, opierajcie swój wybór na wzroku. Jeśli kolor zawartości jest taki jak powinien być – bierzcie!