Makowiec bez ciasta
- 1 puszka masy makowej
- 150 g masła
- 6 łyżek kaszy mannej
- 300 g cukru
- 6 jajek
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 2 duże jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Porada szefa kuchni
Decydując się na ozdabianie makowca lukrem lub polewą czekoladową, pamiętaj, aby odstawić go wcześniej do całkowitego ostygnięcia.
Makowiec bez ciasta przepis
- Wyciągnij wcześniej masło z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
- Oddziel żółtka od białek.
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Do miski włóż masło, dodaj cukier i mikserem utrzyj na białą puszystą masę.
- Do całości pojedynczo dodawaj żółtka, cały czas miksując.
- Następnie dodaj mak, orzechy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i zmiksuj do momentu połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
- Białka z jajek ubij na sztywną pianę.
- Do masy makowej dodaj jabłka i pianę, całość delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę (o średnicy 26 cm) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, a następnie wylej masę makową.
- Całość włóż do piekarnika
Proszę napisac ile tej maki i czy ąz tyle cukru?
W tym przepisie nie występuje mąka ponieważ całość łączy kasza manna i jajka. Jeśli chodzi o cukier to podana ilość jest optymalna, jeżeli uważa Pani że to zbyt dużo, można dać mniej i podzielić się wrażeniami :).
Ja znam kaszę manną z trochę innych przepisów i jestem ciekawa jak smakuje makowiec z nią. Ogólnie rzecz biorąc bardzo lubię ten surowiec do produkcji rozmaitych potraw, trochę pracy przy nim jest ale opłaca się. Biały mak tez fajnie się komponuje z różnymi rzeczami…
Dziękuję za odpowiedz,ale w pkt.6 jest mą
ka.
Porada Szefa Kuchni jest bardzo dobrym pomysłem – jak pierwszy raz robiłam makowca to właśnie zapomniałam o tym, że ma ostygnąć. Finał nie był zbyt fajny. Pamiętajcie o tym! :)
Dziękujemy za zwrócenie uwagi :) poprawiliśmy już błąd
To miło że porada porada szefa kuchni przydała się :)
Jak długo powinien piec się ten makowiec?
Właśnie. Jak długo go piec?? Pozdrawiam.