Sałatka gyros
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 1 duża czerwona cebula
- 5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy (ok. 400 g)
- 1 średnia kapusta pekińska
- majonez
- keczup
- olej do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- szklana misa
- przeźroczyste salaterki
Porada szefa kuchni
Wersję podstawową możemy urozmaicić, dodając nowe warstwy: startego na tarce żółtego sera lub jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w drobną kostkę.
Sałatka gyros przepis
- Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz za pomocą ręczników papierowych. Pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
- Kurczaka przełóż do miski, dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Kapustę pekińską umyj, wysusz i poszatkuj.
- Ogórki i cebulę pokrój w niewielką kostkę.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się zarumieni. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce szklanej lub kliku małych naczyniach szklanych układaj kolejne warstwy sałatki:
- Sałatkę wstaw do lodówki na minimum godzinę.