Zapiekanka ziemniaczana


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 7 dużych ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki keczupu
  • ulubione zioła lub gotowa mieszanka przyprawy do ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • tłuszcz do wysmarowania formy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • forma do ciast
  • tarka z drobnymi oczkami

Wszelkiego rodzaju zapiekanki są świetnym pomysłem na obiad stworzony z czegokolwiek, co akurat mamy w lodówce. Można je tworzyć zgodnie z aktualną zachcianką i kaprysem. Dziś przedstawiam najnowszy efekt mojej kulinarnej kreatywności.

Zapiekanka ziemniaczana przepis

  1. Ziemniaki umyj i obierz, a następnie gotuj w garnku przez 6 minut.
  2. Umyj paprykę i oczyść z gniazda i z pestek, po czym pokrój na kawałki.
  3. Pieczarki oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń i również pokrój na kawałki.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż pieczarki i paprykę, aż staną się miękkie.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej tłuszcz i smaż mięso mielone.
  6. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i ketchup. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i mieszając gotuj przez 5-6 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
  8. Formę dokładnie posmaruj tłuszczem wewnątrz.
  9. Pokrój ziemniaki w plastry i wyłóż nimi spód i brzegi formy.
  10. Ziemniaki posyp papryką i pieczarkami, a na nie wyłóż mięso z sosem. Całość przykryj kolejną warstwą ziemniaków.
  11. Posyp wszystko przyprawami, a na wierzch zetrzyj na tarce ser żółty.
  12. Włóż formę do piekarnika na ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.