Biszkopt idealny
- 7 jajek (rozmiar L)
- 7 łyżek cukru
- 21 dag mąki tortowej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- okrągła forma do pieczenia o średnicy ok. 26 cm
- papier do pieczenia
- długi nóż lub nitka do przecięcia biszkoptu
Porada szefa kuchni
Jeśli biszkopt ma być przekrojony i przełożony masą, pamiętaj, że musi on najpierw dobrze ostygnąć zanim zaczniesz go kroić. Najlepszym rozwiązaniem jest owinięcie go w reklamówkę (po upieczeniu i ostygnięciu) i odstawienie w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia, biszkopt łatwo będzie można przekroić za pomocą długiego noża lub nitki.
Biszkopt idealny przepis
- Białka oddziel od żółtek.
- Ubij białka na sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier, aby dokładnie się rozpuścił podczas miksowania.
- Kiedy cukier już się rozpuści, dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj za pomocą miksera (na najniższych obrotach) tylko do momentu połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzej do 170°C
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj wszystko delikatnie za pomocą plastikowej szpatułki.
- Powstałą masę wyłóż na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min.
- Kiedy biszkopt nabierze złotego koloru, wyłącz piekarnik i pozwól mu ostygnąć nie wyciągając z niego gotowego biszkoptu.
A czy to prawda, że biszkoptem trzeba tak solidnie pacnąć o podłogę, żeby się udał? Skąd taki przesąd? Przecież biszkopt to takie delikatne ciasto…
Dlaczego czasami biszkopt wychodzi bardziej żółty, a czasami kompletnie blady? Piekę go cały czas tak samo…
Jego kolor zależny jest od koloru żółtek jaj kurzych.
Biszkopcik fajny i puszysty, ale trzeba by jeszcze wspomnieć o przesianiu mąki, to bardzo ważne. Chyba warto się też tutaj skusić na jajka z wolnego wybiegu…