Ciasto francuskie ze szpinakiem
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- arkusz ciasta francuskiego 275 g (polecam ciasto francuskie chłodzone z Lidla)
- 100 g sera feta
- oliwa lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma na muffinki
- tarka do parmezanu
- praska do czosnku
Porada szefa kuchni
Jeśli nie lubisz sera feta, możesz zastąpić go ricottą, która jest zdecydowanie bardziej delikatna. Nada ona kremowej konsystencji całemu nadzieniu. Pamiętaj, aby odpowiednio dosolić farsz, gdyż inaczej niż w przypadku fety - ricotta nie jest słona.
Ciasto francuskie ze szpinakiem przepis
- Szpinak dokładnie umyj w chłodnej wodzie, odetnij stwardniałe łodyżki i odsącz na sitku.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć czosnek i przez chwilę podsmażaj na niewielkim ogniu, aby się nie przypalił.
- Dodaj umyty szpinak, dopraw pieprzem i solą (ostrożnie - ser feta jest słony) i smaż do momentu, aż zwiędnie. Zdejmij z ognia i przełóż na sitko, aby go odsączyć.
- Do szpinaku dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C, a formę na muffinki wysmaruj masłem.
- Ciasto francuskie rozwiń i podziel nożem na równe kwadraty o boku około 10 cm.
- Kwadraty powkładaj w otwory w formie na muffinki, wystawiając rogi ciasta na zewnątrz. Do środka nałóż farsz szpinakowy z fetą.
- Wierzch posyp startym na tarce parmezanem i piecz w nagrzanym piekarniku, przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.