Zupka chińska


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 15 g grzybów mun
  • 200-220 g pędów bambusa
  • przyprawy: chili, sól, pieprz
  • makaron chiński (np. makaron Mie lub ryżowy )
  • olej lub oliwa do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • patelnia lub wok
  • durszlak lub sito
  • garnek z grubym dnem

Porada szefa kuchni

Zamiast kurczaka, do zupy możesz dodać krewetki, które należy uprzednio podsmażyć na maśle z odrobiną czosnku.

Wspaniała i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Jest sycąca i pożywna więc z powodzeniem może zastąpić danie główne. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku niż popularna zupka chińska z paczki, ale z pewnością zawiera o wiele więcej składników odżywczych.

Zupka chińska przepis

  1. Grzyby zalej wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokrój w cieniutkie paseczki.
  2. Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek, osusz za pomocą ręczników papierowych i pokrój w paski o długości ok. 4 cm
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka, a paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki.
  4. Pora umyj i pokrój w krążki (tylko białą część).
  5. Marchew umyj, obierz i w słupki.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  7. Dodaj kurczaka i podsmażaj, aż się delikatnie zarumieni.
  8. Następnie dodaj warzywa (marchew, paprykę, por), grzyby oraz pędy bambusa. Podsmażaj razem przez kilka minut.
  9. W garnku podgrzej bulion. Dodaj podsmażonego kurczaka z warzywami i grzybami oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Dopraw do smaku chilli, solą i pieprzem.
  10. Gotuj razem przez około 15 minut. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal pozostać chrupkie.
  11. W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  12. Gotowy makaron przełóż do miseczek, zalej go gorącą zupą. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.