Zupka chińska
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 średnia marchew
- 1 średnia cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- 15 g grzybów mun
- 200-220 g pędów bambusa
- przyprawy: chili, sól, pieprz
- makaron chiński (np. makaron Mie lub ryżowy )
- olej lub oliwa do smażenia
- natka pietruszki do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- patelnia lub wok
- durszlak lub sito
- garnek z grubym dnem
Porada szefa kuchni
Zamiast kurczaka, do zupy możesz dodać krewetki, które należy uprzednio podsmażyć na maśle z odrobiną czosnku.
Zupka chińska przepis
- Grzyby zalej wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokrój w cieniutkie paseczki.
- Filety z kurczaka umyj, oczyść z błonek, osusz za pomocą ręczników papierowych i pokrój w paski o długości ok. 4 cm
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka, a paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki.
- Pora umyj i pokrój w krążki (tylko białą część).
- Marchew umyj, obierz i w słupki.
- Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
- Dodaj kurczaka i podsmażaj, aż się delikatnie zarumieni.
- Następnie dodaj warzywa (marchew, paprykę, por), grzyby oraz pędy bambusa. Podsmażaj razem przez kilka minut.
- W garnku podgrzej bulion. Dodaj podsmażonego kurczaka z warzywami i grzybami oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Dopraw do smaku chilli, solą i pieprzem.
- Gotuj razem przez około 15 minut. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale nadal pozostać chrupkie.
- W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotowy makaron przełóż do miseczek, zalej go gorącą zupą. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Czy składniki takie jak ocet ryżowy, grzyby i makaron ryżowy są do kupienia w supermarketach czy lepiej się po nie wybrać do lepszych delikatesów, kuchni świata, itd.?
Są dostępne w supermarketach różnych sieci. Widziałem kilka rodzajów w sklepie Piotr i Paweł, a także w sieci Carrefour.
A ja mam taką wątpliwość – czasem spotyka się pisownie „grzyby mun”, a czasem „mung”. To jest jedno i to samo?
Świetny przepis :) Z chęcią wypróbuję bo uwielbiam smaki Azji !
Może Pani Iwona doradziłaby po czym poznać, że mamy do czynienia ze świeżą piersią z kurczaka? Mięso ma być jasne / ciemne? Podpowiedzcie proszę….
Na ogół robię zupki chińskie instant, ale narobiliście mi smaka na wyższy level :P
Zdecydowałeś się zrobić zupkę z naszego przepisu, czy może jednak pozostaniesz przy tych prostszych?
Nigdzie nie mogę znaleźć grzybów mun. Czy mogę zastąpić je innym gatunkiem?
Nie wiedziałam, że zupka chińska może być tak pyszna i że potrzeba do niej tylu składników. A taką się (nie)cieszą złą sławą studencką. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć octu ryżowego i grzybów mun oraz pędów bambusa :( trzeba jechać do Chin?
w dużych sklepach sieciowych znajdziesz dział z egzotycznymi przyprawami i dodatkami. Tam szukaj, a jeśli nie znajdziesz to spróbuj w delikatesach smaki świata.