Szarlotka z daktylami
Ciasto
- 350 g mąki tortowej
- 230 g masła (zawartość tłuszczu - 82%)
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 12%
Nadzienie
- 6 jabłek ulubionej odmiany
- 50 g rodzynek
- 50 g pokrojonych, suszonych daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, szczypta imbiru w proszku
- 2 łyżki bułki tartej
Wykończenie
- 1 żółtko
- cukier perlisty
TO CI SIĘ PRZYDA
- okrągła tortownica o śr. 26 cm
- silikonowy pędzelek
Porada szefa kuchni
Do wykonania tej szarlotki możecie wykorzystać różne suszone owoce. Poza daktylami i rodzynkami świetnie sprawdzą się także suszone figi, morele czy brzoskwinie. Jeśli jesteście fanami orzechów...do dzieła! Śmiało dodajcie je do farszu!
Szarlotka z daktylami przepis
- Mąkę przesiej przez sito i wysyp na stolnicę lub blat. W kopcu mąki zrób niewielkie zagłębienie i wbij do niego jedno żółtko, dodaj śmietanę, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier puder.
- Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą noża, a następnie zacznij je ręcznie zagniatać.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min
- W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotuj farsz.
- Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je drobno (ok. 2 - 3 cm kawałki), dodaj bułkę tartą, rodzynki, kardamon, cynamon i imbir.
- Posiekaj drobno suszone daktyle i dodaj do jabłek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Tortownicę wysmaruj masłem.
- Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 części.
- Pierwszą częścią ciasta wylep dno tortownicy (o średnicy 26 cm).
- Podpiecz w piekarniku nastawionym na 180°C, aż uzyska jasno złoty kolor (ok. 10 min).
- Wyciągnij ciasto (spód) z piekarnika i ostrożnie wylep boki tortownicy (drugą częścią ciasta) do ¾ jej wysokości, tak aby połączyło się z upieczonym spodem.
- Tortownicę wypełnij przygotowanymi jabłkami.
- Trzecią część ciasta rozwałkuj i połóż na jabłkach, tak, aby brzegi połączyły się z wylepionymi bokami - delikatnie dociśnij.
- W miseczce wymieszaj żółtko i posmaruj nim górną część ciasta za pomocą silikonowego pędzelka.
- Całość posyp cukrem perlistym i nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach.
- Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45. min
- Po upieczeniu ciasto odstaw do ostygnięcia.
smakowita propozycja! szarlotkę z daktylami zjadłabym bardzo chętnie :)
Szarlotki z daktylami nigdy nie próbowałam. Przyznam, że przepis bardzo mi się spodobał. :) Pozdrawiam
Daktyle i jabłka – super połączenie, no i kruche ciasto, które ma uwodzicielski maślany smak :D Muszę to zrobić!
Wygląda po prostu cudownie :)
Czy ciasto jest bardzo słodkie? Czy daktyle to nie za dużo z cukrem pudrem?
Staramy się aby nasze przepisy zawsze miały optymalny balans smaków. Więc jeśli nie lubisz zbyt słodkiego, za pierwszym razem przygotuj to ciasto z mniejszymi proporcjami cukru. :)
O kurcze prezentuje się super a po komentarzach widzę, że warto spróbować :) Przepis nie wydaje się bardzo trudny :)
Stopień trudności jakim określamy przepis za pomocą ikon tuż nad nim jest dostosowany pod czytelników którzy nie mieli styczności z kulinarią. Więc Jeśli masz doświadczenia w pieczeniu ciast, ten przepis nie powinien stanowić dla Ciebie żadnego problemu. Problemem on też nie będzie dla osób które doświadczenia mają małe pod warunkiem, że wykonają go ściśle według naszych wskazówek.
Gdzie najlepiej kupować daktyle – w sklepach ze zdrową żywnością czy zwykłych?
najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością lub na halach targowych u zaufanych handlarzy :)