Biała kiełbasa w boczku
- 1 opakowanie białych cienkich kiełbasek
- 1 opakowanie boczku wędzonego
- świeży tymianek
- świeży majeranek
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
Porada szefa kuchni
Jeśli skórka w kiełbaskach Ci przeszkadza, możesz ją ściągnąć. Końcówką ostrego nożyka natnij ją wzdłuż, a następnie lekko ją podważ, tak, aby móc złapać ją palcami. Delikatnie zerwij ją z całej kiełbaski, a potem sparz kiełbaskę oblewając ją wrzątkiem.
Biała kiełbasa w boczku przepis
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C
- Kiełbaski opłucz i sparz wrzątkiem jeśli nie są parzone. Następnie przekrój na pół.
- Każdą połówką owiń spiralnie plastrem boczku.
- Zawinięte kiełbaski owiń gałązką tymianku lub majeranku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika na 20 minut
- Z gotowych kiełbasek zdejmij gałązki przed podaniem.
- Podawaj z domowym chrzanem.
Czy do tego przepisu musi być biała kiełbasa parzona czy może być surowa?
Surowa i parzona nadają się tak samo, jedynie efekt końcowy będzie się różnił – a to już kwestia upodobań :)
Czy mogą być jakieś inne przyprawy niż majeranek i tymianek?
Jak najbardziej, a jakie są twoje ulubione?
Kilka dni temu przygotowałem w ten sposób kiełbasę i muszę powiedzieć, że jest przepyszna! :)