Świąteczny pasztet z królika
- 1,5 kg tuszy z królika
- 40 dkg karkówki cielęcej
- 0,6 kg podgardla
- 0,5 kg boczku
- 10 – 15 dkg wątróbki drobiowej
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka (korzeń)
- pół selera
- 1 cebula
- 2 jajka
- namoczona czerstwa bułka
Przyprawy :
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnach
- pół łyżeczki soli
- marynowany zielony pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- maszynka do mielenia mięsa
- forma do keksa
Porada szefa kuchni
Do naszego przepisu na pasztet możesz dodać ulubione grzyby. Polecamy podgrzybki, które podkreślą smak i aromat pasztetu. Pamiętaj, aby grzyby przygotować dzień wcześniej – namocz je w wodzie i pozostaw na całą noc.
Świąteczny pasztet z królika przepis
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Cebulę pokrój w średnią kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą. Do zeszklonej cebuli dodaj mięso (oprócz wątróbki) i obrane warzywa, a następnie zalej całość wodą lub bulionem mięsnym i gotuj na małym ogniu.
- Do mięsa i warzyw dodaj wszystkie przyprawy. W trakcie gotowania kontroluj miękkość warzyw, kiedy będą już ugotowane wyciągnij je z garnka, a mięso dalej gotuj do miękkości.
- Kiedy mięso będzie miękkie dodaj wątróbkę i jeszcze chwilę gotuj (pamiętaj, że długo gotowana wątróbka twardnieje).
- Kiedy wszystkie rodzaje mięsa będą już miękkie, a wątróbka lekko podgotowana, przełóż je do miski, aby się schłodziły.
- Mięso z tuszy królika oddziel od kości.
- Warzywa z wywaru i wszystkie rodzaje mięsa zmiel w maszynce i dopraw według uznania (majerankiem, papryką, pieprzem lub rozmarynem).
- Do zmielonego farszu dodaj marynowany zielony pieprz, 2 surowe jajka i namoczoną, czerstwą bułkę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Formę do pieczenia keksa wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
- Masę przelej do keksówki i piecz w piekarniku (góra – dół) przez ok. 1 godz.
- Kiedy pasztet będzie gotowy, wyciągnij go z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Podawaj go z ulubionym sosem lub jako dodatek do chleba.
A czy jeśli dodam grzyby pasztet dużo szybciej się nie zepsuje? Czy to będzie miało wpływ?
Jaki sos proponujecie do tego pasztetu? :)
Proponuję żurawinę: http://www.codogara.pl/19473/wielkanocny-sos-zurawinowy/
Zawartość grzybów nie gra tutaj istotnej roli, bardziej należy zwrócić uwagę na sposób przechowywania. Przede wszystkim powinien być zawinięty w papier, a gdy chcesz go zamknąć w plastikowy pojemnik to powinien przeschnąć.
Bardzo ciekawy przepis, ja uwielbiam pasztety. Jakie jeszcze mięso nadaje się na nie, żeby przygotować w domowych warunkach??
Polecam gęś, bażanta, sarnę, kaczkę i tradycyjnie kurę.
Czy dziczyznę lepiej kupować w sklepach czy od myśliwych?
Jeśli w sklepach to tylko tych sprawdzonych, a u myśliwych zawsze pamiętaj aby mięso miało dokumenty potwierdzające przeprowadzenie badań weterynaryjnych.