Wielkanocny koszyczek z pastą z szynki
- 2 opakowania Szynki Babuni
- 1 słoiczek ogórków konserwowych (mini)
- 5 łyżek majonezu
- szczypta soli i pieprzu
- szczypiorek lub ostra papryczka chilli do dekoracji
- 4 płaty ciasta filo
- 2 łyżki masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- foremki do tartinek
- silikonowy pędzelek
Porada szefa kuchni
Pastę z szynki możesz przygotować dzień wcześniej, pamiętaj jednak, aby przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Kolejnego dnia śmiało możesz wypełnić nią świeżo upieczone koszyczki z ciasta filo.
Wielkanocny koszyczek z pastą z szynki przepis
- Rozłóż arkusze ciasta filo na blacie, a w małym rondelku roztop masło.
- Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj pierwszy płat ciasta masłem i połóż na nim kolejny arkusz ciasta.
- Powtarzaj tę czynność, aż będziesz miał 4 sklejone płaty.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Sklejone arkusze pokrój w kwadraty o boku 8 cm i wyłóż nimi foremki na tartinki.
- Włóż foremki do piekarnika i piecz (góra – dół) przez ok. 7 -10 min.
- Kiedy koszyczki będą gotowe, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Przegotuj pastę z szynki. Szynkę i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj majonez oraz dopraw solą i pieprzem.
- Koszyczki wyciągnij z foremek do tartinek i wypełnij je przygotowaną pastą z szynki.
Czy zamiast szynki można użyć jakiejś innej wędliny?
Można, jednak smakowo szynku najlepiej do tego dania pasuje :)
Bardzo fajny przepis, podoba mi się takie unowocześnienie koszyka.