Domowy chrzan ze śmietaną
- 1 średni korzeń chrzanu
- śmietana 18%
- kilka kropel soku z cytryny
- sól do smaku
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach lub malakser
- obieraczka do warzyw
- ręcznik papierowy
Porada szefa kuchni
Korzeń chrzanu należy odpowiednio wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Najlepiej jeżeli będzie się moczył przez całą noc. Dzięki temu zabiegowi chrzan zachowa naturalny biały kolor i nie będzie drażnił swoimi oparami, więc praca z nim będzie o wiele przyjemniejsza.
Domowy chrzan ze śmietaną przepis
- Korzeń chrzanu obierz przy pomocy obieraczki, a następnie włóż do naczynia z zimną wodą i pozostaw na całą noc, aby się namoczył.
- Następnego dnia osusz go bardzo dokładnie ręcznikiem papierowym i zetrzyj przy pomocy tarki z cienkimi oczkami lub zmiel w malakserze.
- Do startego chrzanu dodaj odrobinę soli oraz tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję kremu.
- Do całości dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowany chrzan świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku.
Czy moczony chrzan nie odda swojego aromatu wodzie?