Muffiny z ajerkoniakiem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka ajerkoniaku
- 100 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma do pieczenia babeczek
- ozdobne papilotki
- szpryca do kremu
Porada szefa kuchni
Zastanawiasz się jak sprawdzić, czy babeczki w piekarniku są już gotowe? Pod koniec pieczenia nakłuj je wykałaczką lub suchym patyczkiem, jeśli po wyciągnięciu grudki surowego ciasta przykleiły się do wykałaczki, oznacza to, że są one jeszcze niedopieczone. Pozostaw je w piekarniku jeszcze na kilka minut. Pamiętaj także, aby nie przepiec babeczek, gdyż stracą wilgoć i będą suche.
Muffiny z ajerkoniakiem przepis
- Przygotuj 2 miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej umieść resztę składników.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie mokre – umieszczone w drugiej misce.
- Do miski z suchymi składnikami delikatnie wlej mokre i mieszaj za pomocą plastikowej szpatułki tylko do chwili połączenia składników.
- Formę na muffinki wysmaruj niewielką ilością masła i wysyp bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Przygotowaną formę napełniaj ciastem do ¾ jej wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
- Kiedy babeczki się upieką, wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone do momentu połączenia składników. Do masy możesz dodać kilka kropel ulubionego alkoholu.
- Kiedy konsystencja masy będzie zwarta i gęsta przełóż ją do szprycy.
- Babeczki przełóż do ozdobnych papilotek i udekoruj przygotowanym kremem. Babeczki możesz posypać kolorowymi cukierkami lub ozdobić świeżymi kwiatami.