Sałatka Cezar
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- parmezan
- bagietka lub pieczywo tostowe
- sól, pieprz
Sos
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- suszarka do sałaty
- durszlak
- patelnia grillowa
- tłuczek do mięsa
Porada szefa kuchni
Klasyczną wersję sałatki można urozmaicić dodając pomidory koktajlowe lub zarumieniony bekon. Baw się jedzeniem dzięki ulubiony dodatkom!
Sałatka Cezar przepis
- Przygotuj sos: do pojemnika blendera wrzuć czosnek, musztardę, majonez, sos Worcestershire, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko razem zmiksuj.
- Chleb tostowy lub bagietkę pokrój w kostkę i zarumień na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku.
- Filet z kurczaka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Przekrój wzdłuż na dwie części lub delikatnie rozbij łuczkiem do mięsa. Dopraw solą i pieprzem.
- Patelnię grillową delikatnie posmaruj oliwą i grilluj kurczaka, aż będzie zarumieniony.
- Kurczaka pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w ukośne paski.
- Sałatę dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych lub suszarki do sałaty.
- Na dużym talerzu rozkładaj porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, kawałki kurczaka i grzanki.
- Całość polej sosem i posyp parmezanem startym na tarce o cienkich oczkach.
Pyszna sałatka! Nowością był tu dla mnie sos Worcestershire – nie miałam pojęcia co to jest i miałam niezły problem, żeby go kupić, ale w końcu znalazłam i bardzo mi posmakował – dzięki, Garze :-)
Proszę bardzo!
Robiłam wczoraj – wyszła fantastyczna!
Kości zostały rzucone! Zrobiłam sałatkę Cezara, superowa przekąska, nawet pofatygowałam się po sos worcester. PS. Jadłam kiedyś ser podobny do parmezanu, też był taki twardy, ale trochę bardziej słony, no i droższy… Nie pamiętam jego nazwy, a tak mi posmakował :( może ktoś, coś?
Może Parmigiano-Reggiano ?