Bliny z paluszkami krabowymi
Bliny ziemniaczane
- 500 g ziemniaków
- 60 g mąki pszennej
- 2 surowe jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 cytryna
- oliwa do smażenia
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki
- 1 opakowanie serka chrzanowego
- 5 gałązek koperku
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 1 mały ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- seler naciowy
- 1 małe opakowanie wędzonego łososia
- 165 g/mały kubeczek jogurtu naturalnego
TO CI SIĘ PRZYDA
- tłuczek do ziemniaków lub malakser
- mikser
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz przygotować bliny w formie przekąsek na imprezę (fingerfood), zwróć uwagę na wielkość placuszków. Odmierzaj mniejsze ilości masy podczas smażenie np. na małej łyżeczce. Pamiętaj również o ilości dipów i dodatków na blinach, warto dać ich nieco mniej, aby goście nie mieli problemów z ich zjedzeniem bez pomocy sztućców.
Bliny z paluszkami krabowymi przepis
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do garnka z zimną wodą i dodaj szczyptę soli.
- Gotuj na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
- Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i zostaw na kilka minut, aby ostygły.
- Przecedzone i ostudzone ziemniaki zmiksuj lub ubij tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree.
- Do osobnej miski wbij białka z dwóch jajek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Do puree ziemniaczanego dodaj ubite białka, mąkę, szczyptę pieprzu oraz około 50 ml śmietany.
- Całość delikatnie wymieszaj i sprawdź czy masa jest wystarczająco słona, jeśli nie - dodaj szczyptę soli.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę smaż na niej niewielkie placuszki (porcje odmierzaj za pomocą łyżki).
- Placuszki smaż równomiernie z dwóch stron, a kiedy będą już zarumienione przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Pozostałą śmietanę ubij za pomocą miksera.
- Do osobnej miseczki przełóż serek chrzanowy, dodaj kilka kropel soku z cytryny i powoli dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Paluszki krabowe pokrój ukośnie, a seler i czerwoną cebulę w drobne słupki. Dodaj jogurt naturalny, kilka kropel soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Na połowę usmażonych placuszków wyłóż sos chrzanowy, a na resztę dip krabowy i wędzonego łososia.
- Do moich blinów dodałam jeszcze kawior i mieszankę kiełków, całość udekorowałam koperkiem.
wspaniałe :)
Niedawno jadłam je pierwszy raz w życiu, mimo że przepis ponoć bardzo stary. Są mega!
Będę sama próbowała zrobić, czekałam na przepis;)
I się doczekała :) Zrób zdjęcie jak zrobisz swoją wersję i prześlij do redakcji, podziej. Podziej się z nami wrażeniami.