Pieczeń rzymska


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 1 kajzerka
  • 3 młode marchewki
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • słodka papryka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • świeży koper

Pieczeń rzymska to nic innego jak odpowiedź na nasze rodzime pasztety. Z dodatkiem klasycznego jajka świetnie prezentuje się na talerzu. Jak przystało na pieczeń, można ją spokojnie jeść na zimno jak i na ciepło. A zatem zapraszam na bynajmniej nie włoską ucztę.

Pieczeń rzymska przepis

  1. Namocz bułkę w wodzie.
  2. 2 jajka ugotuj na twardo od zimnej wody ( 10 minut od zagotowania wody ).
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Marchew ugotuj, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  5. Do miski wrzuć mięso, 2 surowe jajka, posiekany koper, łyżeczkę papryki, odciśniętą bułkę, cebulę i marchew.
  6. Wszystko dokładnie wyrabiaj do uzyskanie gładkiej masy.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Formę wysmaruj masłem, a następnie oprósz bułką tartą.
  9. Do formy wyłóż połowę masy, na to ugotowane jajka i całość zakryj pozostałą masą z mięsa.
  10. Z wierzchu posyp bułką tartą i wstaw do pieca na 1 godzinę.