Sałatka z bobu
- 450 – 500 g bobu (może być mrożony)
- 100 g sera Lazur (błękitny)
- 1 owoc granatu
- świeża mięta
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
- durszlak
Porada szefa kuchni
Przygotowując tę sałatkę pamiętaj, aby wszystkie składniki przygotować sobie wcześniej. Owoc granatu wydrąż, a ser lazur pokrój lub pokrusz przed lub podczas gotowania bobu. Jest to ważne , ponieważ dzięki temu uzyskasz sos/glazurę do sałatki, która powstanie tylko podczas połączenia gorącego bobu z lazurem i masłem.
Sałatka z bobu przepis
- Jeśli używasz świeżego bobu, dokładnie go przebierz. Jeśli bób ma czarne plamki, oznacza to, że ziarna są robaczywe.
- W osobnych miseczkach przygotuj sobie wszystkie składniki, z których będzie się składała sałatka.
- Owoc granatu wydrąż za pomocą małej łyżeczki. Ziarna granatu umieść w osobnej miseczce – pamiętaj, aby ziarna granatu były oczyszczone – bez białych błonek, które mogły powstać podczas wydrążania.
- Ser pleśniowy pokrusz lub pokrój w niewielką kostkę i odłóż na talerzyk lub do miseczki.
- Przebrany bób dokładnie opłucz w zimnej wodzie i wsyp do garnka. Zalej go wodą (powinno jej być 2 razy więcej niż bobu), garnek postaw na palniku o dużej mocy.
- Wsyp cukier i zagotuj bób. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj sól.
- Bób gotuj pod przykryciem przez ok. 15 min. Pamiętaj, aby nie rozgotować bobu (straci on wtedy swój intensywny zielony kolor i ciężko będzie go obrać ze skórki).
- Kiedy bób będzie miękki, przecedź go za pomocą durszlaka i pozostaw na chwilę, aby go ostudzić.
- Ciepły bób szybko obierz ze skórek i dodaj do niego masło i połowę przygotowanego sera.
- Szybko wymieszaj, aby powstał sos.
- Do bobu dodaj ziarna granatu i resztę przygotowanego sera.
- Udekoruj świeżymi liśćmi mięty.