Każda rodzina ma pewne receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie i z czasem są doprowadzane do perfekcji. Oto jeden z takich przepisów: gotowana marchew z dodatkiem soku z cytryny. Przygotuj tę marchewkę gotowaną w kostkę, a obiecuję, że od tego momentu, nie będziesz mieć ochoty przyrządzać jej inaczej.
Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci przepis
Zagotuj niewielką ilość wody w garnku.
Marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę.
Do wrzątku dodaj szczyptę soli i cukru oraz plaster masła.
Wrzuć marchew do garnka i gotuj, aż będzie miękka.
Po ugotowaniu odcedź marchewkę i odstaw w garnku, aby odparowała.
Dodaj 2 łyżki masła i lekko podsmaż.
Dodaj sok z cytryny, startą skórkę cytryny, śmietanę oraz łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Bardzo smakowicie wygląda i ja też uwielbiam marchewkę-wypróbuję na pewno:-)
Kapitan Cook
2011/06/29 12:51
polecam, na pewno się nie zawiedziesz
tomek
2012/09/23 13:24
zrobiłem palce lizać ::P:P polecam i dzieki
Elka
2012/10/24 15:03
Właśnie robię :) Zobaczymy czy mi wyjdzie :) Miejmy nadzieje że bedzie pyszsna :P
stellina
2012/11/18 12:33
pyszna, robię już trzeci raz :)
Ilona
2013/02/25 16:11
Bardzo dobra. Pasuje do ryzu:)
wlkpl
2013/03/02 19:26
Na pewno pychota – ale jeżeli kładziesz do zimnej wody – jak można ją w finale odlać?! Przecież odlejesz w ten sposób wszystko, co wartościowe……
Kapitan Cook
2013/03/02 20:02
masz rację, już poprawiam.
MM
2013/07/09 14:30
Właśnie zrobiłam – tylko bez cytryny bo nie miałam – wyszła pyszna! Może następnym razem dodam, bo ciekawa jestem, jak z cytryną smakuje. Ale cieżko będzie przebić dzisiejsza marchewke ;)
Mmm
2013/09/14 12:49
Pyszne…bardzo dobrze smakuje z ryżem i wątróbką!! Polecam!! ;)
Vanessa
2013/09/14 14:14
Niebo w gębie ;)
Aleksandra W.
2014/12/15 16:52
Warto zaznaczyć, że cytryna nadaje marchewce specyficzny smak. Sam przepis bardzo dobry ale mi cytryna a szczególnie skórka (zapach) nie przypadła do gustu. Smak mojego dzieciństwa to lekko słodka marchewka na maśle bez żadnych dodatków czyli bardziej tradycyjnie :) Pozdrawiam
Codogara
2014/12/18 13:45
Aby zupełnie odwrócić smak tego dania polecam dodać odrobinę miodu i szczyptę imbiru.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Bardzo smakowicie wygląda i ja też uwielbiam marchewkę-wypróbuję na pewno:-)
polecam, na pewno się nie zawiedziesz
zrobiłem palce lizać ::P:P polecam i dzieki
Właśnie robię :) Zobaczymy czy mi wyjdzie :) Miejmy nadzieje że bedzie pyszsna :P
pyszna, robię już trzeci raz :)
Bardzo dobra. Pasuje do ryzu:)
Na pewno pychota – ale jeżeli kładziesz do zimnej wody – jak można ją w finale odlać?! Przecież odlejesz w ten sposób wszystko, co wartościowe……
masz rację, już poprawiam.
Właśnie zrobiłam – tylko bez cytryny bo nie miałam – wyszła pyszna! Może następnym razem dodam, bo ciekawa jestem, jak z cytryną smakuje. Ale cieżko będzie przebić dzisiejsza marchewke ;)
Pyszne…bardzo dobrze smakuje z ryżem i wątróbką!! Polecam!! ;)
Niebo w gębie ;)
Warto zaznaczyć, że cytryna nadaje marchewce specyficzny smak. Sam przepis bardzo dobry ale mi cytryna a szczególnie skórka (zapach) nie przypadła do gustu. Smak mojego dzieciństwa to lekko słodka marchewka na maśle bez żadnych dodatków czyli bardziej tradycyjnie :) Pozdrawiam
Aby zupełnie odwrócić smak tego dania polecam dodać odrobinę miodu i szczyptę imbiru.