Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • sok z 1/4 cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • masło
  • cukier
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw

Każda rodzina ma pewne receptury, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie i z czasem są doprowadzane do perfekcji. Oto jeden z takich przepisów: gotowana marchew z dodatkiem soku z cytryny. Przygotuj tę marchewkę gotowaną w kostkę, a obiecuję, że od tego momentu, nie będziesz mieć ochoty przyrządzać jej inaczej.

Gotowana marchew w kosteczkę wg mojej babci przepis

  1. Zagotuj niewielką ilość wody w garnku.
  2. Marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Do wrzątku dodaj szczyptę soli i cukru oraz plaster masła.
  4. Wrzuć marchew do garnka i gotuj, aż będzie miękka.
  5. Po ugotowaniu odcedź marchewkę i odstaw w garnku, aby odparowała.
  6. Dodaj 2 łyżki masła i lekko podsmaż.
  7. Dodaj sok z cytryny, startą skórkę cytryny, śmietanę oraz łyżkę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Całość smaż przez kilka minut.