Warzywa z grilla – szaszłyki
- 1 duża żółta papryka
- 8 – 10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka Ramiro
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- połowa ananasa
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy
Porada szefa kuchni
Plastrami cukinii możesz pozawijać niektóre warzywa. Dzięki temu będą one bardziej soczyste, a cukinia stanie się bardziej chrupiąca. Szczególnie polecam kawałek ananasa owinięty zielonym plasterkiem. Połączenie tych smaków sprawia, że cała potrawa osiąga wyższy poziom.
Warzywa z grilla – szaszłyki przepis
- Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- W misce dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą, pieprzem i ziołami. Mieszaj aż sól się rozpuści.
- Następnie do mieszanki dodaj oliwę. Aby stworzyć z tego vinegret, trzeba całość zblendować lub wstrząsnąć jak drinka w shakerze. Jednak niemieszanie całości jest celowe. W ten sposób mikstura nierównomiernie się rozłoży na produktach i każdy kęs będzie miał inny smak.
- Z ananasa wykrój skórkę, a miąższ pokrój na kawałki o grubości 2 cm.
- Cukinię potnij na paski przy użyciu obieraczki. Gdy dojdziesz do połowy a miąższ będzie zbyt miękki by dalej ciąć zacznij nacinać z drugiej strony. Tę samą czynność powtórz z dwóch pozostałych stron.
- Cebule obierz z łupin, a następnie postaw ją ogonkiem do góry. Potnij ją zaczynając od ogonka na 3 równe części – podobnie jak logo niemieckiej marki produkującej ekskluzywne auta.
- Paprykę pokój w poprzek na kawałki o długości 3 cm. Część przy ogonku oczyść z gniazda nasiennego.
- Z żółtej papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie miąższ pokrój wzdłuż w paski o szerokości 1,5 – 2 cm.
- W dowolnej kolejności ponabijaj warzywa na patyczki.
- Plastry cukinii zwiń w ruloniki, dzięki temu stanie się chrupiąca.
- Rozłóż szaszłyki na grillu i opiekaj je po obu stronach przez 5 minut każdą.
- W trakcie grillowania polewaj warzywa sosem. Staraj się polewać obiema warstwami, dzięki temu jeden kęs będzie zawierał oba smaki.