Łazanki można przygotować na trzy różne sposoby. Do pierwszego używamy kapusty kiszonej, dzięki czemu ich smak jest wyrazisty. Jeśli nie masz czasu jej gotować, rozwiązaniem może być użycie gotowego już bigosu. Do drugiego sposobu używamy kapusty młodej lub po prostu surowej – obie są delikatne i słodkie. Trzeci sposób na łazanki to połączenie obu rodzajów kapusty – uzyskujemy wtedy połączenie smaków kwaskowatego ze słodkim, a dodany do nich domowy makaron mocno wyróżni je na tle wyrobów garmażeryjnych.
Łazanki przepis
Na stolnicę wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko.
Dodaj sól, oliwę i odrobinę wody.
Zagniataj dolewając wody, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.
Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką.
Następnie pozostaw płat ciasta na 1 godzinę do przesuszenia.
Po tym czasie pokrój go w kwadraty o bokach 2 cm.
Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i mocno odciśnij z nadmiaru wody. Następnie wrzuć do garnka i duś na średniej mocy palnika przez 1 godzinę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę wody aby się nie przypaliła. Pod sam koniec pozwól aby płyn odparował.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al. dente.
Następnie makaron odcedź, zahartuj zimną wodą i ponownie odcedź.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Z kiełbasy ściągnij skórkę, a następnie pokrój ją w półksiężyce.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
Do cebuli dorzuć kiełbasę i smaż do momentu aż się mocno przyrumieni.
Podsmażoną cebulę z kiełbasą dorzuć do kapusty i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Łazanki pamiętam z przedszkola. Ostatni raz wlasnie tam je jadlam, czyli wieki temu… Na Twoim talerzu wygladaja bardzo apetycznie… skorzystam chetnie z tego przepisu i przypuszczam, ze bedzie pysznie…
Kapitan Cook
2011/12/07 11:19
Polecam gorąco
Magdalena
2013/09/10 08:33
Ja polecam zamienic kapuste kiszona na swieza szatkowana kapuste. Dla mnie ta wersja jest najlepsza :)
Magdalena
2013/09/10 08:34
I czasem zamienialam kielbase na boczek :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
I oto kolejny świetny domem pachnący obiadek ;-))
Łazanki pamiętam z przedszkola. Ostatni raz wlasnie tam je jadlam, czyli wieki temu… Na Twoim talerzu wygladaja bardzo apetycznie… skorzystam chetnie z tego przepisu i przypuszczam, ze bedzie pysznie…
Polecam gorąco
Ja polecam zamienic kapuste kiszona na swieza szatkowana kapuste. Dla mnie ta wersja jest najlepsza :)
I czasem zamienialam kielbase na boczek :)