Placek z owocami
Spód:
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram masła
- 100 gram płatków kukurydzianych
Masa:
- 6 żółtek
- 100 gram cukru pudru
- 500 gram serka mascarpone
- 300 gram truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- ulubione owoce do dekoracji wierzchu
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- mikser i blender
- ronderl
- miska
- tortownica o średnicy 26 cm
Porada szefa kuchni
Do masy ciasta świetnie nadają się mrożone truskawki, ale tylko te przygotowywane przez nas samych. Jeżeli nie jesteście w stanie ich zdobyć, możecie użyć innych owoców np. malin czy jagód. Ich kwaskowy posmak świetnie zbalansuje słodycz całego placka. Kruchy spód połączony ze smakiem sezonowych owoców. Pycha!
Placek z owocami przepis
- Przygotuj kąpiel wodną aby rozpuścić czekoladę z masłem. W tym celu do rondla wlej wody i postaw na nim miskę (powinna być szersza aby nie wpaść do środka).
- Masło i czekoladę pokrój na mniejsze kawałki, aby szybciej się rozpuściły.
- Gdy woda w rondlu zacznie się gotować i tym samym para zacznie podgrzewać dno miski dodaj do jej środka masło z czekoladą i zacznij mieszać.
- Gdy oba składniki będą płynne i połączone, dodaj do miski płatki kukurydziane i dokładnie je wymieszaj.
- Następnie całość rozłóż równomiernie na dnie tortownicy i delikatnie ugnieć aby spód był bardziej zbity.
- Gotową formę włóż na 10 minut do zamrażalnika, aby czekolada stężała i tym samym złączyła spód płatków kukurydzianych nadając im chrupkości.
- Truskawki dokładnie umyj i oczyść z szypułek. Pamiętaj o tym, aby w pierwszej kolejności były umyte. Gdy zaczniesz od usuwania szypułek do ich wnętrza może dostać się woda i przez to będą wodniste w smaku!
- Gdy odsączysz je z nadmiaru wody umieść wszystkie w misce i zblenduj na gładką masę.
- Żelatynę namocz według zaleceń producenta na opakowaniu.
- W osobnej misie utrzyj mikserem żółtka z przesianym przez sito cukrem pudrem. Miksuj aż uzyskasz masę o jasnym kolorze podobną do pianki. Wtedy wlej całość do truskawek i wymieszaj mikserem.
- Następnie dodaj serek mascarpone i całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec mieszania dodaj żelatynę.
- Gotową masę rozłóż równomiernie na kruchy spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki aby całość stężała.
- Owoce, które chcesz użyć do dekoracji, najpierw trzeba umyć i dokładnie osuszyć. Gdy już to zrobisz, poprzekrawaj je na pół i udekoruj nimi wierzch.