Chłodnik ogórkowy z miętą i czosnkiem


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 ogórki szklarniowe (możesz wykorzystać również ogórki gruntowe)
  • 1 cebulka dymka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 400 ml jogurtu naturalnego (schłodzonego)
  • 100 ml maślanki (schłodzonej)
  • odrobina posiekanego koperku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • schłodzona zastawa

Porada szefa kuchni

Pamiętaj, aby chłodnik przygotować odpowiednio wcześniej przed podaniem. Powinien on się chłodzić przez co najmniej 2-3 godziny w lodówce zanim podasz go rodzinie lub gościom. Jeśli chcesz, aby danie było naprawdę orzeźwiające zadbaj też o zastawę! Talerze lub miseczki, w których serwowany będzie chłodnik, również wstaw do lodówki, aby podtrzymywały temperaturę zupy.

Francuskie Vichyssoise, hiszpańskie Gazpacho, bułgarsko-turecki Tarator i indyjska Raita. Zupy podawane na zimno występują niemalże w każdej kuchni świata. Za co je uwielbiamy? Przede wszystkim za świeżość, którą zawdzięczamy produktom sezonowym oraz za jej zbawienną temperaturę, która pomaga przetrwać nam podczas upałów. Przygotowując chłodnik (owocowy lub warzywny) powinniśmy pamiętać, że najważniejsze jest  zachowanie niskiej temperatury. Dlatego też, po przygotowaniu zupy musimy ją schładzać w lodówce przez kilka godzin.

Chłodnik ogórkowy z miętą i czosnkiem przepis

  1. Ogórki bardzo dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki!) i odetnij końcówki. Przekrój je na pół i za pomocą łyżki wydrąż wodniste gniazda nasienne.
  2. Wydrążone ogórki pokrój w cząstki i wrzuć do pojemnika blendera.
  3. Ząbki czosnku obierz i dodaj do pokrojonego ogórka. Wlej schłodzony jogurt i maślankę.
  4. Dymkę posiekaj i dodaj do reszty składników, a następnie dopraw całość solą oraz pieprzem.
  5. Na koniec wrzuć kilka listków mięty i zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw koperkiem i wstaw na kilka godzin do lodówki przed podaniem.