Chłodnik ogórkowy z miętą i czosnkiem
- 2 ogórki szklarniowe (możesz wykorzystać również ogórki gruntowe)
- 1 cebulka dymka
- szczypta soli i pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- 400 ml jogurtu naturalnego (schłodzonego)
- 100 ml maślanki (schłodzonej)
- odrobina posiekanego koperku
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- schłodzona zastawa
Porada szefa kuchni
Pamiętaj, aby chłodnik przygotować odpowiednio wcześniej przed podaniem. Powinien on się chłodzić przez co najmniej 2-3 godziny w lodówce zanim podasz go rodzinie lub gościom. Jeśli chcesz, aby danie było naprawdę orzeźwiające zadbaj też o zastawę! Talerze lub miseczki, w których serwowany będzie chłodnik, również wstaw do lodówki, aby podtrzymywały temperaturę zupy.
Chłodnik ogórkowy z miętą i czosnkiem przepis
- Ogórki bardzo dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki!) i odetnij końcówki. Przekrój je na pół i za pomocą łyżki wydrąż wodniste gniazda nasienne.
- Wydrążone ogórki pokrój w cząstki i wrzuć do pojemnika blendera.
- Ząbki czosnku obierz i dodaj do pokrojonego ogórka. Wlej schłodzony jogurt i maślankę.
- Dymkę posiekaj i dodaj do reszty składników, a następnie dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Na koniec wrzuć kilka listków mięty i zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw koperkiem i wstaw na kilka godzin do lodówki przed podaniem.