Tarta czekoladowa z gruszkami
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
Masa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 – 3 dojrzałe, słodkie gruszki
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma na tarte lub tortownica o średnicy 26 cm (standardowa)
- mikser
- 2 miski
- obieraczka do warzyw
- rondel
- folia aluminiowa
- folia spożywcza
Porada szefa kuchni
Aby ciasto było bardziej kruche postaraj się podczas jego przygotowywania wprowadzić do niego jak najmniej ciepła. Możesz to osiągnąć ugniatając je przy niższej temperaturze i używając do tego nadgarstków. Tym sposobem nie ogrzejesz ciasta dużą powierzchnią dłoni. Do rozpoczęcia mieszania składników możesz użyć 2 noży kuchennych. Mieszając w ten sposób składniki na blacie uzyskasz granulki kształtem przypominające ziarna ryżu.
Tarta czekoladowa z gruszkami przepis
- Składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj i ugnieć je na gładką masę.
- Gotowe, zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło.
- Przed wyjęciem ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Rozwałkuj ciasto na okrągły placek szerszy niż forma, w której będzie się piekło.
- Następnie wyłóż formę ciastem. Jeśli używasz tortownicy to zadbaj o to, aby ciasto miało około 3 cm wysokości ścianki. Pamiętaj o tym żeby ścianki były dostatecznie grube.
- Całą powierzchnię podstawy ciasta ponakłuwaj widelcem. Następnie przykryj płatem folii aluminiowej i rozsyp kilka ziaren grochu lub fasoli.
- Formę włóż do pieca na 15 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw, aby całkowicie ostygło.
- W rondlu lub mniejszym garnku zagotuj wodę. Gdy będzie gotowa zmniejsz moc palnika tak, aby utrzymać jej wysoką temperaturę.
- Następnie rozdrobnij Czekoladę i umieść ją w misce razem że śmietanką. Co jakiś czas masę zamieszaj, dzięki temu szybciej czekolada się rozpuści.
- Gdy masa będzie gotowa, odstaw miskę, aby ostygła.
- Tę miskę postaw na rondlu z gotującą się wodą (kąpiel wodna).
- W osobnej misce przy użyciu miksera bardzo dokładnie utrzyj jajka z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
- Gruszki obierz ze skórki i przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z nich gniazda nasienne.
- Owoce rozłóż na podpieczonym spodzie tarty i przykryj całkowicie masą czekoladową. Masę tę rozprowadź bardzo dokładnie, aby uzupełnić wolne przestrzenie pomiędzy owocami.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni, a następnie włóż do niego tarte i piecz przez 40 minut.