Nalewka z malin


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 800 ml czystego spirytusu
  • 0,7 – 0,9 kg świeżych, dojrzałych malin (najlepsze są odmiany leśne ze starych krzaków)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 3 litrowy słój z szeroką szyjką + nakrętka
  • duży kawałek jałowej gazy
  • mocna gumka recepturka lub sznurek
  • folia spożywcza
  • sito
  • butelki i korki

Porada szefa kuchni

Owoce do nalewek powinny być bardzo dojrzałe. Aby nalewki miały mocniejszy smak, dobrze jest uprzednio przed zalaniem alkoholem owoce zamrozić. Po umyciu i dokładnym osuszeniu, rozłóż każdy owoc osobno na płaskiej powierzchni i włóż do zamrożenia. Gdy zamrozisz wszystkie owoce wyjmij je i rozmrażaj na sucho w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

Wznosząc toast „na zdrowie” dzierżywszy w dłoni kieliszek z nalewką jak pisze Grzegorz Russak, „wypełniamy te słowa treścią, ponieważ prócz alkoholu w napoju jest wszystko to, co zawierają owoce i zioła czy miody, a co jest cenne dla naszego zdrowia ”! Te szlachetne trunki przed kilkoma wiekami przyrządzane były z pilnie strzeżonych receptur w prawie każdym domu (w szczególności mieszczańskim, szlacheckim czy magnackim). W starych angielskich słownikach próżno szukać słowa „nalewka”, gdyż jest ona dobrem naszych ziem, choć znana na terenach białoruskich, litewskich, ukraińskich i rosyjskich. Nalewka z malin to jedna z propozycji napoju bogów przepisu Grzegorza Russaka.

Nalewka z malin przepis

  1. Owoce umyj i bardzo dokładnie odsącz z wody na sitku.
  2. Do słoja wlej cały alkohol.
  3. Gazę rozłóż i sam jej środek włóż do wieka słoja tak aby powstało wgłębienie.
  4. Do wgłębienia wsypuj maliny tak, aby koszyczek z gazy zagłębiał się w słoju.
  5. Musisz bardzo uważać przy tej czynności i obliczyć odpowiednią wysokość zawieszenia malin.
  6. Oto sposób wyliczenia: poziom płynu wzrośnie o tyle ile może wypłynąć soku z malin do niego.
  7. Gdy cały sok spłynie, maliny nie mogą się w nim namaczać, powinny wisieć nad nim.
  8. Gumką recepturką owiń szyjkę słoja z gazą, tym samym zawieszając ją na danej wysokości.
  9. Na szyjkę nałóż szczelnie kawałek folii spożywczej i zamknij nakrętką.
  10. Słój odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.
  11. Po tym czasie maliny wypuszczą z siebie cały sok, w którym zawarty jest ich intensywny smak i aromat.
  12. Suche i twarde owoce wyrzuć.
  13. Nalewka nadaje się do picia dla niecierpliwych. W obecnym stanie jest bardzo mocna, więc można ją rozcieńczyć słabą wódką i dosłodzić naturalnym miodem.
  14. UWAGA! Dosładzanie miodem może spowodować wytrącenie się emulsji. W celu uniknięcia tego problemu należy najpierw rozpuścić miód w wódce i pogotować na małej mocy palnika przez 6 – 8 minut.
  15. jednak Ci którzy chcą osiągnąć jeszcze lepszy smak niech rozleją ją do butelek i szczelnie zakorkują. Następnie połóżcie je na regale w spiżarni na minimum 6 miesięcy. Nagroda będzie wyśmienita.